Drömfirande för Ölund

Färgstarka jättemålningar och ljusskimrande vardagsbilder.
Kultur • Publicerad 11 oktober 2008
Jeanette Ölund firar 25 som gallerist.
Jeanette Ölund firar 25 som gallerist.Foto: Tomas Karlsson

Jeanette Ölund har väntat 25 år på sin drömutställning. Hon får den, lagom till sitt jubileum.

Konstnärsparet Marie Capaldi och Jarl Ingvarsson hänger som bäst sina tavlor i Galleri Jeanette Ölund.

– Som jag har väntat, säger Jeanette Ölund.

Våren 1983 lärde Jarl Ingvarsson sig köra bil. Jeanette Ölunds make var bilskolelärare. De blev vänner:

– Vi åkte ut till Jarls ateljé. Jag kände så starkt att detta var något stort, säger Jeanette Ölund och lägger handen över hjärtat.

Hon hade redan bestämt sig för att öppna galleri den hösten och ville ha dit Jarl. Men han fick representera svensk konst i Paris, och när han kom till Borås gick han till Gallerie du Nord.

– Jag var så arg på Jarl att jag sa till honom: ska du ställa ut hos mig får du be om det.

Det har han inte gjort ännu. Men han har sagt ja. Och Jeanette har överlevt som gallerist 25 år ”jag fattar inte att jag vågade då i början”. Konkurrenten Galerie du Nord var inarbetat i Borås. Men hon hittade en tom nisch i starten:

– Kvinnliga konstnärer. De fick inte alls så mycket uppmärksamhet som idag.

Idag behöver hon heller inte tjata på konstnärer för att få dem att ställa ut. De ringer henne. Väntelistan är flera år.

Ansiktet utåt

Hon har gjort något mellan 250 och 300 utställningar i Borås. Och dessutom varit Sjuhäradskonstens ansikte utåt på konstmässor i både Stockholm och Köpenhamn. Många lokala konstnärer har debuterat hos henne. Som Lena Björn, Kerstin Dahl-Norén, Lars-Åke Åberg, Erik Hårdstedt och Kari Palmqvist.

– Och Eva Hild! Hon kom till mig när hon slutat HDK 1998 och undrade om jag ville ställa ut. Absolut, sa jag, men jag har inte tid förrän 2002! Under tiden hann hon debutera i Stockholm och blev så stor. Men jag är stolt över att jag fattade galoppen.

Lyssnar till hjärtat

Hon har ett säkert öga ”det sägs att känslan för konst sitter i magen. Jag tycker den sitter i hjärtat”. Att lyfta fram andra gör henne lycklig, att jobba med konst är ett måste, en passion. Men blir hon aldrig sugen på att själv måla?

– Nej. Jag känner mina begränsningar. Min begåvning är att hänga konstverken snyggt. Jag kan lokalen så väl, jag vet var höjdpunkterna finns.

Men Jeanette Ölund har också använt sin känsla för konst till inredning. När Wäst- bygg byggde nytt huvudkontor, var Jeanette Ölund med och valde utsmyckning redan på planeringsstadiet. ”Något av det roligaste jag gjort”.

Galleri Jeanette Ölund hette från början Bacchus, efter kvarteret där det låg. Men för två år sedan ringde Marianne Lindberg de Geer upp och frågade ” varför har galleriet inte ditt namn? Det är ju ändå det man känner till?”

– Så jag ändrade namnet. Och det var ju en vitamininjektion.

Nästa mål?

– Att fira 30-årsjubileum med galleriet. Och jag vet inte vad som skulle få mig att stoppa. 2009? Det är redan fullbokat.

Ålder: 71

Bor: Har nyss byggt hus strax utanför Borås

Kopplar av med: Jobbar med händerna hemma, gärna med sten

Roligaste utställningar:

Den nuvarande med Jarl Ingvarsson och Marie Capaldi.

Utställningen i våras med kvinnliga konstnärer jag jobbat med i många år, ville ha med dem under jubileumsåret

Marianne Lindberg de Geer

James Coignard, en av Frankrikes största. Jag köpte tre tryck av honom 1975 och lyckades få hit honom 2005. Då var han 81 år och ritade små teckningar i alla böcker han signerade.

Nästa drömutställning: Gunnel Wåhlstrand från Borås. Men hon gör inte så många alster i taget, det kan bli svårt.

Inger Melin
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.