Annons

Domstol: Krim-guld ska skickas till Kiev

Kulturarv • Publicerad 9 juni 2023
Ett exempel på skytiskt guld, funnet i en kungagrav i Ukraina 1971. Arkivbild.
Ett exempel på skytiskt guld, funnet i en kungagrav i Ukraina 1971. Arkivbild.Foto: Efrem Lukatsky/AP/TT

Högsta domstolen i Nederländerna har beslutat att en ovärderlig guldskatt från Krimhalvön ska lämnas till Ukraina. Precis innan Ryssland annekterade Krimhalvön 2014 lånades guldskatten, "Det skytiska guldet", ut till Allard Pierson Museum i Amsterdam. Såväl Ukraina som fyra olika museer på det ockuperade Krim har sedan gjort anspråk på skatten under en diskussion som pågått under tio år. Men skatten ska till Kiev och till den ukrainska staten – inte till Krim, enligt beslut i Högsta domstolen i Nederländerna.

Domstolen menar att frågan därmed är avgjord. Enligt rätten har Ukraina "ett legitimt intresse av att skydda landets kulturarv". Lägre rättsinstanser har tidigare kommit fram till samma slutsats som upprört Moskva som beskrivit besluten som politiska.

Skyterna var ett nomadfolk som hade sin storhetstid i 900 år från 700 år före Kristus. De lämnade efter sig ornamenterade vapen och smycken, ofta i guld.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons