1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Djupfryst survivalism-porr

Avskalad survivalism-porr på Nordpolen. ”Arctic” är en kylig överlevnadskamp mellan Mads Mikkelsen och naturen.
Foto: Noble entertainment
btbtbtbtbt

Arctic

Överlevnad
I rollerna: Mads Mikkelsen m fl
Regi: Joe Penna

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

Iskylan tränger genom märg och ben, känslan av ensamhet likaså i det kärva isländska överlevnadsdramat ”Arctic” där Mads Mikkelsen brottas mot naturens krafter på Nordpolen.

Mikkelsen spelar Overgård, enda överlevande efter en flygplanskrasch. Filmen börjar efter att katastrofen redan inträffat och Overgård sedan länge etablerat fasta rutiner. Nödanrop, pimpelfiske, snöskottning. Dag ut och dag in.

quote
Dramatiken borrar sig långsamt in i medvetandet och man sitter som fastnaglad med Mikkelsen, som gör en enormt krävande skådespelarinsats.

Berättelsens rubbande av status quo sker när en helikopter störtar i närheten och lämnar en svårt skadad person. Overgård tvingas då lämna den relativa tryggheten i lägret och ge sig ut på en livsfarlig vandring för att försöka rädda livet på dem båda.

Att titta på Mads Mikkelsen som stretar och gnetar på hal is i 98 minuter kanske kan låta lite tomt, men blir en precisionsstyrd överföring av en tillvaro reducerad till sin mest basala form. Dramatiken borrar sig långsamt in i medvetandet och man sitter som fastnaglad med Mikkelsen, som gör en enormt krävande skådespelarinsats.

Den brasilianske (!) regissören Joe Pennas långfilmsdebut sjuder av självförtroende och hantverksskicklighet. Djupfrusen survivalism-porr, minimalistisk och avskalad med det storslagna landskapet som fond till huvudpersonens mödosamma kamp. Det är vad ”Arctic” är, varken mer eller mindre. Spännande och effektiv men också hård och kall, lika likgiltig inför publiken som naturen är inför människan.