1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Det fulaste hos människan kommer fram på Folkteatern

Jens Ohlins ”Misantroperna” är slipad med förvriden humor som vilar på en kolsvart botten. Bella Stenberg har sett en surrealistisk och säregen uppsättning.
Misantroperna handlar om tro och tvivel, sanningar och lögner.
Foto: Mats Backer

Misantroperna

Plats: Folkteatern i Göteborg
Manus och regi: Jens Ohlin
Medverkande: Amed Bozan, Andrea Edwards, Nina Haber, Sanna Hultman, Benjamin Moliner, Lena B Nilsson, Jonas Sjöqvist, Sara Shirpey, Sara Wikström och Emma Österlöf
Scenografi och ljusdesign: Susanna Hedin
Assisterande scenografi ljusdesign: Tobias Hagström-Ståhl
Kostym: Matilda Hyttsten
Mask- och perukdesign: Susanne Åberg
Dramaturg: Magnus Lindman
Längd: 2 timmar 45 minuter
Spelas till 23 april

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

Så kallade sanningssägare finns det gott om. De som i sitt eget tycke vågar se verkligheten som den är och vägrar låta sig luras. Andra uttalar sig som om de skulle skapa sanningen. Det sägs också att det finns lika många sanningar som det finns människor.

Det är enkelt att knyta an tematiken i Jens Ohlins nyskrivna ”Misantroperna” till en polariserad samtid med fake news och filterbubblor, inte minst i teasern där Nina Haber leker aggressiv ”medborgarjournalist” instängd i en bil. Stämningen kvarstår i scenuppsättningen men referenserna är vaga. Handlingen tar plats i ”den bästa av kommuner”, där alla tror gott om varandra och pratar på alexandrinskt versmått. Alla inkluderas men Alice (Haber) vill inte bli inkluderad, särskilt inte på rim. Hon dyker ner i det kommunala kaninhålet för att avslöja hyckleriet. Misstron är smittsam.

Ohlin inspirerades till en början av Molières ”Misantropen” (1666), men bara sanningstemat och rollfigurernas namn finns kvar. Skådespelarna har groteska inslag: en Frankensteins monster-kropp, fula tänder, extrema röster, konstlad kroppshållning, kommunordförandens soldatlika kläder. Haber ger Alice en svidande trotsig och misstroende tonårsblick. Andrea Edwards som lillasyster Philinte är läskigt sminkad som porslinsdocka möter sliten tant. I en uttrycksfull barnklänning bär hon runt på en gosedjurskanin med raspig Stockholmsröst. På många sätt är Edwards föreställningens centrum. Sanningens offer och en förlorad barndom.

En sparsmakad men snygg scenografi låter scenen vara en enda stor trappa med en plattform vid sidan och trappsteg i silhuett längst upp. Ljussättning och musik, lånad från film, tv och ett filmbolags välkända signatur, förstärker känslan av surrealism och skräck.

quote
”Jag är en bra man”, upprepar pappan, utan att övertyga.

Sanningens kärna blir en dubbelhet. Hur det som ytligt visas upp kan dölja motsatsen. Sprickorna är tydligast hos Oronte (Benjamin Moliner), barnjätten med dålig impulskontroll. Annat kommer fram så småningom. ”Jag är en bra man”, upprepar pappan, utan att övertyga.

Många repliker är tydligt skrivna för att få publiken att skratta. Även versmåttet används för komisk effekt. Goda intentioner blir floskler och populism. Konspirationsteorierna växer och humorn är kolsvart. Inte minst som offer och förövare är samma personer. Eller tvärtom.

Länge tror jag att exakt vad som är ruttet i kommunen ska förbli oavslöjat, för att addera till det absurda, men det sker genom ett påstående kamouflerat som en fråga. Den korta andra akten börjar farsartat för att sedan kasta sig mellan ytterligheter. När ytan väl krackelerat dröjer det inte länge innan det allra fulaste hos människan kommer fram. Och till och med radikaliseras.

Läs mer

Mark

Sjuhärad: Mopeder i krock – två till sjukhus

Strax före klockan tolv på torsdagen kom det in ett larm till Sos om en trafikolycka på Hedevägen i Kinna. Både räddningstjänst och ambulans kallades till platsen.

Nyheter

I natt: En anhållen för mordbrand – kastade upp brinnande föremål på balkong

Hotfull man slängde upp föremål på balkong som fattade eld.

Sport

Få ljusglimtar för Norrby: ”Han borde spela mer”

21-åringens inhopp ett av få plustecken efter frustrerande afton.

Sport

Friidrott: Starka resultat av ymeriterna: ”Jättebra”

Två ymeriter var på plats på Tingvalla IP för onsdagskvällens tv-sända friidrottsgala.

Borås

Världsvan Norström lever i nuet: ”Det är budskapet”

Patrik Norström var inte säker på att han skulle uppleva årets midsommar.

Insändare

Debatt: Avloppsledningen i Öresjö – dra upp skiten

Att placera ett avloppsrör i en dricksvattentäkt var enligt insändarskribenten en mycket dålig idé.