Annons

Debutantpriset blir värt ännu mer

Prissumman för Borås Tidnings Debutantpris höjs. I 20 år har summan varit 100 000 kronor, men nu blir den ännu större.
Debutantpriset. • Publicerad 9 januari 2020 • Uppdaterad 10 januari 2020
Wera Von Essen tog hem Debutantpriset 2019.
Wera Von Essen tog hem Debutantpriset 2019.Foto: Jan Pettersson

Ända sedan Debutantpriset delades ut för första gången 2001 har prissumman legat på 100 000 kronor. Men i år blir det ändring på det. prissumman höjs till 150 000 kronor.

– Debutantpriset har funnits i 20 år och har haft en framgångsrik resa. Summan 100 000 kronor hade ett annat värde år 2001 än det har år 2020 och därför finns det skäl att återställa värdet, säger Jan Öjmertz, ordförande för Tore G. Wärenstams stiftelse som har instiftat och finansierar Debutantpriset.

Annons

De 100 000 kronorna som delades ut år 2001 motsvarar i dagens pengavärde drygt 125 000 kronor.

Ni räknar alltså upp prissumman med mer än index, så att det i praktiken blir ännu mer värt än tidigare. Varför då?

– Man kan väl kalla det för en liten 20-årsbonus. Från stiftelsens sida är det en liten markering av Debutantprisets betydelse i Litteratursverige. Juryn har genom ett skickligt urval av pristagare lyckats etablera priset på ett fint sätt. De har verkligen vårdat priset.

Debutantpriset är det största priset i landet för skönlitterära debutanter och pristagarna får uppmärksamhet på nationell nivå.

– Syftet med priset är att hitta de debuterande författare som bedöms kunna få en fortsatt bra karriär. När vi skapade priset för 20 år sedan hade vi dock inte en aning om att det skulle gå att etablera det på en så trång marknad, men det har lyckats över förväntan, säger Jan Öjmertz.

Fakta

Debutantpriset

Delades ut första gången år 2001.

Delas ut årligen av Borås Tidning till skönlitterära debutanter.

Juryn har haft olika sammansättning genom åren. Just nu består den av Borås Tidnings kulturchef Lena Kvist, författaren och litteraturkritikern Björn Kohlström samt litteraturvetaren Linnéa Lindsköld.

Priset instiftades och finansieras av Tore G. Wärenstams stiftelse som är helägare av Borås Tidning.

Niclas SennertegSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons