Annons

Debutanten Emma Rävås skildrar kärlek och våld med skrämmande skärpa

Hot, våld och kärlek. Emma Rävås debutroman ”Jag händer jämt” är en ingående skildring av en destruktiv relation. Jonna Fries har läst den.
Bokrecension • Publicerad 31 oktober 2020
Detta är en recension i Borås Tidning. En recension är en subjektiv bedömning av en företeelse eller ett verk.
Emma Rävås skriver ivrigt, nervigt och rättframt.
Emma Rävås skriver ivrigt, nervigt och rättframt.
Ungdomsroman

Jag händer jämt

Författare: Emma Rävås

Förlag: Rabén & Sjögren

Förälskelsen är en märklig kraft. Urstark. Överväldigande. Total. Hos Andrea slår den ner som en bomb i samband med lite tequila och ett mörkt hårsvall. Från den dagen hon träffar den något äldre Hedvig är ingenting sig likt.

Till en början är det lite svårt att få grepp om Emma Rävås debutroman ”Jag händer jämt”, trots tydliga markeringar av nu och då. Vardagen rullar på med passion, vilsenhet, och ett brokigt persongalleri. Det som först bara tycks vara lösryckta antydningar om något relationsgnabb, fogar dock så småningom in sig i ett mönster av psykisk nedbrytning, total kontroll och fysiskt våld.

Annons

Andrea är bara sexton år när hon träffar Hedvig. Snart flyttar hon från pappa till Hedvig, hon får allt sämre kontakt med lillasyster som bor kvar hos mamma, och hon bryr sig inte så mycket om skolan. Allt handlar om den stora kärleken. Om Hedvig. Om att hålla Hedvig på gott humör.

Emma Rävås skriver ivrigt, nervigt och rättframt. Hon varvar Andreas självkritiska reflektioner med spetsiga dialoger, där karaktärernas olikheter slipas fram. Obehaget smygs in i texten och när råheten tar över skildras den med skrämmande skärpa.

Jagformen skapar en omedelbar närhet till Andrea och när allt går över styr med Hedvig är den klaustrofobiska känslan näst intill övermäktig att ta del av. Samtidigt är det först i den vevan man riktigt förstår varför Andrea i berättelsens nu ligger på soffan och funderar på att dö, inte ägnar sig åt att studera juridik, inte tål när någon röker gräs.

”Emma Rävås roman bygger på ett ganska avancerat pussel som behöver läggas klart innan det verkligen glänser.”

I berättelsens då lyder Andrea Hedvigs minsta vink. I berättelsens nu kallar hon sig själv för Hämningar med stort H. Men det finns ljus i romanen också, en möjlig framtid med Katja. Men är det okej att inleda en relation med sin lillasysters bästis? Och kan Andrea skada henne på grund av sitt trauma?

Emma Rävås roman bygger på ett ganska avancerat pussel som behöver läggas klart innan det verkligen glänser. Visst finns det en del väl utdragna partier, men Rävås har också en fin känsla för detaljer och ruskar emellanåt om ordentligt med mycket små medel.

”Jag händer jämt” är en stark debut. Den närgångna skildringen av Andrea berör och vissa scener etsar sig fast. Det är en lika viktig som brutal historia.

Fakta

Emma Rävås

Född: 1994

Bor: i Lund

Utbildning: har gått på Lunds universitets författarskola och det var där debutboken började ta form

Aktuell: med debutromanen ”Jag händer jämt”, en bok om lesbisk kärlek och våld

Övrigt: skriver även musik och har släppt två skivor under namnet Emma Carolina

Jonna FriesSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons