Kultur

Debut med doft av Chandler

bokrecension Artikeln publicerades
Mikael Fuchs, Pressbild Lind & Co
Foto: Eva Lindblad
Mikael Fuchs, Pressbild Lind & Co

”Mord på öppen gata” må vara en pastisch men är en sådan med finess, faktiskt en ren njutning i sin konsekvens. Mikael Fuchs berättar en historia som i sig inte är särskilt märkvärdig men som med sin språkliga briljans blir stor underhållning, skriver recensenten Mats Palmquist.

Mord på öppen gata

THRILLER

Författare: Mikael Fuchs

Förlag: Lind & Co

Stockholm noir kallas en ny kriminalserie från förlaget Lind & Co. Michael Fuchs bok ”Mord på öppen gata” är först ut och om den anslår tonen är det regnvåta och mörka gator i ett svunnet Stockholm som är scenen för brotten. Lite Raymond Chandlersk stämning, lite hårdkokt berättarteknik och en aning cynisk polis som sett lite för mycket av samhällets baksidor för att förvånas av det nya mord han ställs inför är också lite av det vi får.

Det är september 1949, en regnig kväll på Nya Sveavägen i centrala Stockholm. Sittande i sin bil blir advokaten Henrik Wagner skjuten med sex revolverskott av sin fru Cecilia. Hon grips genast av två poliser som bevittnat händelsen, hon har själv ringt till polisen och berättat vad som ska hända. För kriminalöverkonstapel Håkansson ser det ut att vara ett självklart fall där alla kort ligger på bordet. Men snart visar sig fallet vara ett helt annat.

”Mord på öppen gata” må vara en pastisch men är en sådan med finess, faktiskt en ren njutning i sin konsekvens. Mikael Fuchs berättar en historia som i sig inte är särskilt märkvärdig men som med sin språkliga briljans bli stor underhållning. Fuchs Stockholm skiljer sig också från verklighetens 1940-tal, staden är som den skulle ha kunnat bli om vissa politiker fått som de velat. Här domineras stadsbilden av skyskrapor i amerikansk art déco och Nya Sveavägen som blivit en paradgata ända fram till slottet. Sådana var planerna, liksom att Gamla stan skulle rivas och ge plats åt funktionalistisk betong.

Mikael Fuchs har gjort ett rejält grundarbete och levererar sin skröna i en berättelse som är en njutning på fler sätt än språket. Tiden och tidsandan sitter som en smäck. Endast två smärre språkliga inkonsekvenser har jag hittat. Det är fullt godkänt, man får gå till tidens originalförfattare för att helt slippa sådana. Jämför bara med den populära och utmärkta teveserien Vår tid är nu där det vimlar av anakronismer.

Detaljerna, som till exempel cigarettmärken och dagstidningar, är naturliga inslag i Fuchs berättelse, utan att var besvärande många och övertydliga.

Mord på öppen gata är en rik berättelse och en ekonomisk. I vår tid när varje deckarförfattare förväntas leverera tegelstenar på sisådär 600 sidor gör Fuchs det på bara 200. Dessutom är bokens sidor ovanligt luftiga och lättlästa.

Mord på öppen gata är Mikael Fuchs debutverk som deckarförfattare. Han är också illustratör, jurist och manusförfattare.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.