1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

De tysta flickornas röst skakar om

När Pat Barker ger Iliaden en ny berättelse är det kvinnornas röster vi får höra.
Pat Barkers version av Iliaden ger de förslavade kvinnorna en röst.
Foto: Justine Stoddard

Roman

Flickornas tystnad
Författare: Pat Barker
Översättning: Eva Johansson
Förlag: Albert Bonniers

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

Pat Barker inleder sin roman ”Flickornas tystnad” med att omtolka Akilles. Hjälten Akilles, den strålande, gudalike och ädle Akilles? Nej! ”Vi kallade honom slaktaren”.

Den som gör denna brutala omskrivning av en av litteraturhistoriens mest upphöjda figurer är Briseis, en ung trojanska av kunglig börd vars familj mördats av Akilles. Själv blev hon Akilles ägodel, en slavinna vars främsta uppgift var att tyst betjäna den mäktige krigaren sexuellt.

I Homeros 2 800 år gamla epos ”Iliaden” är Briseis själva startpunkten. Den maktfullkomlige kungen Agamemnon tvingas lämna tillbaka sin bortrövade slav Chryseis till dennes pappa, en präst som med gudarnas hjälp nedkallat en pest över Agamemnons trupper. Men för att göra detta och få slut på pesten kräver Agamemnon kompensation. Han vill ha Akilles slavinna, Briseis.

Så sker, men till priset av att Akilles i vredesmod lämnar striden och den grekiska stridslyckan vänder därmed.

Kvinnorna som handelsvara, kvinnorna som slavar – så skildras de i ”Iliaden”. Men hos Pat Barker är inte flickorna tysta längre. Romanen följer troget Iliadens grundhandling, men ur den unga slavinnan Briseis perspektiv. Det är ett spännande romanprojekt. ”Iliaden”, denna mäktiga läsupplevelse, skakas om. Vi får lyssna på de som Homeros bara marginellt gav en röst.

Pat Barker, född 1943, är en etablerad författare i England. ”Flickornas tystnad” väckte stor uppmärksamhet när den kom ut där 2018. Det är förståeligt. Pat Barker återanvänder ”Iliaden” och dess smärtpunkter på ett inkännande sätt. Ibland skorrar för all del dialogen väl anakronistiskt och man känner sig förflyttad till ett samtida cocktailparty där smarta ironier bollas runt. Psykologiserandet kring Akilles moderbundenhet (han övergavs av sin mamma, gudinnan Thetis, vid sju års ålder) som han överför till Briseis känns också en aning ansträngt. Men allra oftast fungerar illusionen och den ojämlika relationen mellan Akilles och Briseis skildras med skärpa, liksom triangeldramat mellan de två och Akilles bäste vän, Patroklos.

Detaljrikedomen i miljöskildringarna och de många kvinnoöden som vi får ta del av jämte Briseis ger också romanen ett bestående djup.

Det är förstås inte möjligt att läsa ”Flickornas tystnad” utan att associera till metoo-rörelsens viktiga genombrott, eller för den delen till det systematiska sexslaveri som terrororganisationen IS upprättade i sitt kalifat. Så sett är Pat Barkers roman slagkraftig, ja, nästan svindlande. Kvinnorna i ”Iliaden” offrades för 2 800 år sedan. Men sådana offer sker även idag. Längre har vi inte kommit.

Läs mer

Mark

Sjuhärad: Mopeder i krock – två till sjukhus

Strax före klockan tolv på torsdagen kom det in ett larm till Sos om en trafikolycka på Hedevägen i Kinna. Både räddningstjänst och ambulans kallades till platsen.

Nyheter

I natt: En anhållen för mordbrand – kastade upp brinnande föremål på balkong

Hotfull man slängde upp föremål på balkong som fattade eld.

Sport

Få ljusglimtar för Norrby: ”Han borde spela mer”

21-åringens inhopp ett av få plustecken efter frustrerande afton.

Borås

Världsvan Norström lever i nuet: ”Det är budskapet”

Patrik Norström var inte säker på att han skulle uppleva årets midsommar.

Insändare

Debatt: Avloppsledningen i Öresjö – dra upp skiten

Att placera ett avloppsrör i en dricksvattentäkt var enligt insändarskribenten en mycket dålig idé.

Kultur

Åhaga klarar sig några månader till: ”Sen måste pengar in”

Åhaga sökte krisstöd hos Kulturrådet för en knapp miljon. Men de får bara drygt en tiondel av det sökta beloppet.