Annons

De är nominerade till årets Debutantpris

Debutantpriset • Publicerad 10 januari 2018

Tre romaner, en novellsamling och norrländsk poesi. Nomineringarna till årets Debutantpris är klara.

Isabelle Ståhl, som har skrivit romanen ”Just nu är jag här” (Natur & Kultur) som av litteraturkritiker har kallats för en generationsroman. Så här reagerade hon på beskedet om att hon blivit nominerad:

Annons

– Jag blev jätteglad för jag hoppades lite på det. Priset kände jag till sedan tidigare och tycker att det är ett fint erkännande att bli nominerad till det. Debutantpriset står för bra litteratur och jag är jättestolt. Det finns inte så många liknande priser i Sverige.

David Väyrynens poesidebut ”Marken” (Teg Publishing) har hämtat sina motiv från norrländska miljöer och han är glad för att boken uppmärksammats utanför dessa kretsar:

– Jag önskar att man kunde komma på något originellt att säga, men framför allt känns det positivt att boken har lyckats överbrygga ett avstånd. ”Marken” handlar om en helt annan värld än den som Borås är en del av kulturellt och mentalt och att det går att bygga broar över detta avstånd är nog det mest glädjande.

– Jag blir överraskad av varje fin sak som händer i samband med boken, och det har hänt många fina saker som jag inte hade räknat med. Det känns nästan som om man vore tvungen att cementera fast fötterna i marken för att inte sväva iväg.

– Det är en lång tids arbete som har resulterat i detta och alla författare hoppas förstås att deras böcker ska bli lästa – och blir de även omtyckta så är det fantastiskt.

Linus de Faire, som nyligen har flyttat tillbaka till Sverige efter många år i Jordanien, har skrivit romanen ”Boken om Yousef” (Albert Bonniers förlag):

– Jag känner till priset sedan länge och som debuterande författare är det något man hoppas på att få, men inte vågar säga högt.

– Jag är hedrad över att boken har blivit nominerad. Det kommer lägligt precis ett år efter att boken har kommit ut. Den har inte fått någon uppmärksamhet på ett tag. Så jag hoppas att det bidrar till att ännu fler läsare hittar till boken.

Litteraturkritikern och redaktören Viktoria Jäderling har skrivit novellsamlingen ”Åh Lunargatan” (Albert Bonniers förlag):

– Generellt råder en event- och prishysteri i litteraturvärlden som jag har svårt för, inte minst för att det leder till en hel del osjälvständig och fantasilös kulturjournalistik. Och författare som skriver utanför prisnormen blir modlösa och ledsna och når inte fram till sina läsare. Med det sagt: Jag är glad att den här juryn gillar min bok. Borås Tidnings Debutantpris är ett av de roligare priserna. Ja nu måste jag ju tycka om det. Även om det hela gör mig nervös. Jag hoppas jag inte låter för sur. Jag är ganska glad.

Annons

Agnes Lidbeck har gett ut en av årets mest omtalade debutromaner, ”Finna sig” ( Norstedts):

– Jag blev väldigt glad för nomineringen! Det är roligt när jag tänker på hur det kändes förra året innan boken kom ut. Då var det bara jag själv och en förläggare som trodde på boken och jag hade inga stora förväntningar, Nu är det stor skillnad med tanke på hur bra det har gått.

– Jag blir jätteglad över att boken uppmärksammas en gång till i och med nomineringen till det här priset.

Vad kan sådana här priser ha för betydelse?

– Jag vet för lite om det, men man skriver den bok som man vill skriva och allt som händer utöver det är en kul bonus. Det är jätteroligt att bli nominerad och att folk tycker om boken, men huvudsaken är ändå att man har fått skriva sin text som man vill ha den, säger Agnes Lidbeck.

Niclas SennertegSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons