GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Därför lämnade Lotta Lotass Svenska Akademien

Lotta Lotass deltar inte längre i Svenska Akademiens arbete. Så har situationen varit i två år. Nu berättar hon varför.
Borås • Publicerad 26 november 2017
Lotta Lotass lämnade Svenska Akademien 2015, något som inte har varit känt. Först nu berättar hon varför.
Lotta Lotass lämnade Svenska Akademien 2015, något som inte har varit känt. Först nu berättar hon varför.
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Att Kerstin Ekman sedan många år inte längre deltar i Svenska Akademiens arbete är känt. Nu väljer också Lotta Lotass att för Borås Tidning berätta varför hon lämnade Svenska Akademien för två år sedan, något som hittills inte varit känt.

Lotta Lotass är en prisad författare. Hennes debut ”Kallkällan” belönades med Borås Tidnings Debutantpris 2001 och senare har hon bland annat erhållit Selma Lagerlöfs litteraturpris. Hon har en rik produktion av romaner, pjäser och poesi bakom sig.

2009 valdes hon in i Svenska Akademien, på stol nummer 1. Men 2015 valde hon att lämna akademiens arbete.

Varför?

– Jag lämnade akademiens arbete i november 2015. Jag tog först ledigt ett halvår för att grunna på min situation, men meddelade sedan ständiga sekreteraren att jag ville lämna min plats för gott. Det var väldigt många som blev mycket ledsna när jag valdes in i akademien. Många hade velat se en fortsättning av traditionen att ha en högt uppsatt jurist på stol 1 och många tyckte att jag inte förtjänade en stol i akademien. Under de år jag var med fick jag med jämna mellanrum brev från människor som ville uttrycka sitt missnöje med mitt ledamotskap och hur jag var som person. Jag passade väldigt illa in i miljön kring akademien. Ett par av ledamöterna var också besvikna över att jag inte deltog i det sociala livet i den utsträckning som förväntas. Jag uteblev ofta från middagarna på Gyldene Freden, jag har aldrig varit på Nobelfesten, aldrig på kungamiddagen med mera, och det blev ett problem. Jag var väldigt glad för allt det spännande och roliga arbete man som ledamot fick uträtta, men världen runt ikring var mig mycket främmande och jag förstod snart att jag inte hade den sociala bildning som krävdes. Det blev till slut omöjligt.

Vilka reaktioner väckte din frånvaro?

– Min frånvaro har inte väckt några reaktioner. Jag hade, som sagt, ett sista möte med ständiga sekreteraren i september 2016. Några av ledamöterna hörde av sig och beklagade mitt beslut, men efter det har jag inte haft någon kontakt med akademien.

Hur ser du på akademiens arbete och ställning i svenskt kulturliv idag?

– Akademien är en viktig institution, inte minst genom sitt språkarbete. Runt priser och utmärkelser blir det ofta ståhej, men ordböckerna ligger som stillsamma grundstenar för språket i nutid och genom historien. Jag hade en gång förmånen att få åka till Lund och besöka ordbokens redaktion och bland annat se en del av alla de språkprov man sedan 1880-talet samlat från källor som sträcker sig många hundra år tillbaks i tiden. Utan tvekan ett av mitt livs mest spännande utflykter.

Akademiens anseende är skadat nu efter affären med den s k kulturprofilen – vad är din åsikt om den händelsen? Kände du till eller hade någon erfarenhet av kulturprofilen under din tid i akademien?

– Det var en omskakande upplevelse att läsa alla dessa modiga kvinnors vittnesmål. Jag har träffat mannen i fråga, men hade ingen aning om vad som pågick. Tack och lov ser jag inte bra ut och var väl därför ointressant för honom. Jag läste på hans klubb en gång för flera år sedan. Hade jag haft en aning om vad han ägnade sig åt hade jag aldrig tackat ja till framträdandet.

Hur ser ditt arbete ut idag? Skriver du på något nytt?

– Jag skriver så smått på en längre essä om fågelperspektivet inom konst, kamouflage, arkeologi med mera, i formen ungefär som essän ”Horisonter” jag gav ut i våras.

Stefan EklundSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs mer