Annons

Därför fick Abba noll poäng

Eurovision • Publicerad 19 april 2021
Abba vann Eurovision Song Contest 1974 – utan hjälp från britterna. Arkivbild.
Abba vann Eurovision Song Contest 1974 – utan hjälp från britterna. Arkivbild.Foto: Olle Lindeborg/TT

När Abba vann vann Eurovision Song Contest 1974 med "Waterloo" var det utan ett endaste poäng från det årets värdland, Storbritannien. Britterna själva trodde starkt på sin kandidat, Olivia Newton John, som tävlade med låten "Long live love". Men varför fick Abba inga poäng från britterna?

Som gäst i "BBC Breakfast" fick Björn Ulvaeus själv försöka svara på den frågan. Ulvaeus tror att britterna kanske såg ett hot i Abba och därför höll inne med sina poäng:

Annons

– Det kan ha varit så för britterna var de första som kom fram och omfamnade oss efteråt. Juryn kan ha varit så listig, det är ganska troligt. För det var lite märkligt att de gav oss noll poäng, säger Ulvaeus i programmet.

Själv har han vaga minnen av det som hände efter segern, och minns inte vad han talade med Olivia Newton John om.

– Vi talade säkert med varandra, den kvällen, men jag kommer inte ihåg, det var sådant kaos att jag nästan inte minns något annat än att jag vaknade upp nästa dag och såg mig själv och oss vara överallt helt plötsligt.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons