Annons

Daniela Kastberg låter krigskorrespondent lösa tyska mord

Krigskorrespondenten Ebba Gerlach utvisas från Berlin och landar mitt i en skånsk-tysk mordgåta. Året är 1941 och hela den svenska neutraliteten kan äventyras.
Bokrecension • Publicerad 22 januari 2022
Detta är en recension i Borås Tidning. En recension är en subjektiv bedömning av en företeelse eller ett verk.
Debut / Andravärldskrigsdeckare

Skuggkriget

Författare: Daniela Kastberg

Förlag: Bokfabriken

Krigskorrespondenten Ebba Gerlach har återvänt hem till Sverige efter att ha utvisats från Berlin. För att hon har gjort sitt jobb och ställt obekväma frågor. 1941 finns det ännu inte någon tillräckligt högt uppsatt person som varken vill veta eller göra något åt vad som händer med judarna i Östeuropa.

Genom det neutrala Sverige passerar de tyska tågen, och även genom den icke namngivna skånska staden, där löjtnant Åke Lindström posterats. Rättrådig men också rätt mesig är han ändå så pass upprörd över Nazityskland att han hjälper brittiska underrättelsetjänsten med människosmuggling.

Annons

När Ebba ska möta en judisk mamma på flykt korsas det före detta fästfolkets vägar igen. I den dimmiga natten hittas en okänd kvinna mördad. Är det en svensk militär, en tysk spion en någon helt annan? Kan det till och med finnas ett dolt storpolitiskt syfte?

För att inte äventyra neutraliteten ombeds Åke lösa mordet inofficiellt.

Utöver andra världskriget och alla de människor som på olika sätt föll offer handlar det om svensk tyskvänlighet och motstånd men också dåtidens syn på jämställdhet och homosexualitet flikas in. Det finns en fin gräns mellan att förklara och att föreläsa som Kastberg ibland överträder, men trots det följer jag gärna med på Ebba Gerlachs nästa reportageresa som garanterat kommer att leda till fler förvecklingar.

Daniela Kastberg
Daniela Kastberg
Bella StenbergSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons