Annons

Daniel Ek förnekar kryphål för strömningar

Spotifys vd Daniel Ek förnekar uppgifter från det amerikanska finansbolaget JP Morgan om att artister kan få intäkter på uppemot 12 000 kronor i månaden genom att lyssna på en låt på repeat.
Musik • Publicerad 12 september 2023
Daniel Ek tillbakavisar påståendet att det går att manipulera Spotify att spela 30 sekunder av en låt på repeat. Arkivbild.
Daniel Ek tillbakavisar påståendet att det går att manipulera Spotify att spela 30 sekunder av en låt på repeat. Arkivbild.Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Enligt teorin, som först publicerades i Financial Times, finns det ett kryphål i Spotifys strömningssystem som gör det möjligt att programmera sin telefon att lyssna på bara 30 sekunder av en låt under 24 timmar och tjäna 1 200 euro i månaden.

Julian Klymochcko, grundare av kanadensiska investmentbolaget Accelerate, skrev på X, före detta Twitter, ett inlägg om JP Morgans påstående och fick svar direkt av Daniel Ek, som tillbakavisar uppgifterna.

Annons

"Om det vore sant skulle min egen spellista heta 'Daniel's 30-second Jam" och gå på repeat. Allvarligt talat är det inte riktigt så vårt royaltysystem fungerar", skriver Spotifygrundaren.

Förra veckan skrev Svenska Dagbladet om hur kriminella använder Spotify för att tvätta pengar genom att köpa falska lyssningar. Spotify svarade då att företaget bekämpar fenomenet med fejkade lyssningar och falska konton, men också att de inte har några bevis för att strömningstjänsten används för att tvätta pengar.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons