Annons

Dangarembga frikänd i Harare

Litteratur • Publicerad 8 maj 2023
Författaren Tsitsi Dangarembga (till vänster) efter domstolsförhandlingarna i Harare i höstas. Arkivbild.
Författaren Tsitsi Dangarembga (till vänster) efter domstolsförhandlingarna i Harare i höstas. Arkivbild.Foto: Tsvangirayi Mukwazhi/AP

Högsta domstolen i Zimbabwe frikänner den zimbabwiska författaren och filmregissören Tsitsi Dangarembga från anklagelserna om att ha uppviglat våld i samband med en demonstration i Harare 2020. Det uppger The Zimbabwe Independent.

Dangarembga greps i juli 2020, anklagad för att ha arrangerat en regeringskritisk demonstration i Harare-förorten Borrowdale. Dangarembga, som förespråkar reformer av korrupta institutioner i Zimbabwe, bar på ett plakat. I rättegången förklarade hon sig oskyldig, men den första rättsliga instansen gav henne en villkorlig dom samt böter. Utanför rättssalen förklarade hon för BBC att utrymmet för yttrandefrihet i Zimbabwe krymper.

Tsitsi Dangarembga besöker Sverige i veckan i samband med att hennes roman "Förnekelsens bok" ges ut i på svenska.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons