Kultur

Dags att välja liv – stanna eller ge sig av?

bokrecension Artikeln publicerades
Maja Hjertzell.
Foto: Ola Kjelbye
Maja Hjertzell.

Maja Hjertzell utkommer nu med en kortroman som på ett sinnrikt och inkännande språk skildrar det unga livets stora livsval: Ska man stanna där man är eller ge sig av?

Unga vuxna

Bli kvar

Text: Maja Hjertzell

Förlag: Gilla böcker

Maja Hjertzell är född 1971 och arbetar idag som gymnasiebibliotekarie i Arvika. 2015 fick författaren fina recensioner för ungdomsromanen ”Vad gör man inte.” Den nya romanen handlar om livsvalen man måste göra när gymnasiet är slut och man står mellan att stanna kvar eller ge sig av.

Lukas och Sophie har var bästa vänner så länge de kan minnas. Komplicerat nog har Lukas också varit kär i henne lika länge, men han har lovat sin bäste vän, Sophies pojkvän, att aldrig bli ihop med Sophie. Det var ju lätt då, när löftet gavs, men nu när de inte är ihop längre…

Sophie vill bara iväg bort, söka sig till storstaden och läsa vidare. Lukas vill vara kvar, spela i sitt band och vara nöjd där han är. Men nu, när deras känslor för varandra kommer fram, hur ska de då välja? Konflikten är både enkel och livsavgörande. Vem gör rätt? Den som vågar ge sig av, eller den som vågar stanna kvar?

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.