Colting och den nakna sanningen om samhällets hälsa

I det moderna samhället brottas medborgarna med växande hälsoproblem.
– Något är allvarligt fel, säger Jonas Colting som nu släpper sin nya bok Den nakna hälsan.
Kultur • Publicerad 16 december 2010
Foto: 
Foto: 
Foto: 

Boråsaren och elitidrottsmannen Jonas Colting har under en lång tid föreläst och skrivit om vårt samhälles växande hälsoproblem. Borås Tidnings läsare har kunnat stifta bekantskap med hans idéer om motion, hälsa och god livskvalitet i Coltings krönikor på sportsidorna.

Han har tidigare skrivit boken Jag vill bara se bra ut naken, en bok med handfasta tips om hälsa och motion, och kokboken med samma namn.

Den nakna hälsan tar ett djupare grepp på hur vi lever våra liv och vilka hälsoproblem det skapar.

– Det är mer en livsstilsbok med helhetstänk kring hälsofrågor. Det handlar om hur vi och våra föräldrars generation blivit ett slasg försökspersoner för läkemedelsindustrin och matindustrin. Mycket av det vi ser som självklart runt omkring oss, den livsstil så många av oss har leder till att folk dör i förtid, säger Colting.

Det handlar om hjärt- och kärlsjukdomar, om övervikt, om hur vi som medborgare lägger vårt öde i händerna på de som har makt över information.

– Är man cynisk så inser man att läkemedelsindustrin till exempel inte är intresserade av att vi förbättrar vår hälsa, de tjänar stora pengar på att sälja mediciner till de som blir sjuka på grund av livsstil. Mycket av den kunskap som cirkulerar omkring oss är uppbyggd av köpt information av penningstarka marknadsintressen.

Vem skall läsa boken?

– Jag tror det är många som är intresserade av att förändra sin hälsa, sin livsstil och har ett öppet sinne för nya perspektiv. Jag vill understryka att jag inte har avsikt att slå någon i huvudet med boken, den är inte till för att missionera och omvända. Men kan man få någon att reagera och tänka till kring de här frågorna är jag glad, säger Colting.

Grundidén i boken är ett slags tillbaka till ursprunget, om hur människan med grund i ett jägar- och samlarsamhälle ofta lever stillasittande kontorsliv och där rekreationsutrymmet vid datorn eller tv:n upptar mycket tid.

– Det finns de som är nöjda med det, men också många som upplever att de är ständigt trötta, hängiga och mår dåligt av flera olika anledningar. Då handlar det om någons lags prioritering, att välja sin livskvalitet. Alla förändringar av sin livsstil, oavsett om de är bra eller dåliga tar tid och det långsiktiga perspektivet tror jag är viktigt att ha med sig, säger Colting.

Många söker snabb effekt, och tröttnar vid motstånd. Vad gör vi för fel?

– För det första, god hälsa och bra livskvalitet är inget straff. Jag tycker det är viktigt att poängtera. Vi kan jobba med oss själva och förändra vad vi väljer att äta eller vad vi väljer att göra på vår fritid. Det går att välja bra mat framför dålig eller god hälsa framför en sämre för den delen utan att vara abolutist på något sätt.

Hur går din egen elitsatsning på triathlon ihop med långsiktigt välbefinnande?

– Jag har lärt mig en hel del under mina är som aktiv och har väl gjort val som inte alltid varit de rekommenderade. Jag tar upp detta i boken, om att elitidrott alltid bygger på att prestera max och om att det är oförenligt med maximal hälsa. Elitidrottare är allt annat än sunda ur ett hälsoperspektiv.

Omslaget till boken där du springer längs strandkanten i Adamsdräkt, hur gick tankarna där?

– Äh, det är gjort med glimten i ögat. Vi ville sticka ut lite, vara tvärtom mot alla bleka och intetsägande omslag i genren. Jag sprang där på stranden på Tylösand i Halmstad en kylig och blåsig augustidag och som tur var det inte så mycket badgäster där den dagen, säger Colting.

Magnus Persson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.