Annons

Christopher Garplind: Det är nice att bli sågad

Han har gått från utskälld till hyllad, med beundrare på kåken. Christopher Garplind är tillbaka med en ny omgång "Cyklopernas land" på SVT.
– Det var nog bra för oss att vi blev megasågade, säger programledaren.
Tv • Publicerad 8 september 2023
Christopher Garplind sänder mer "Cyklopernas land" på SVT i höst. "Vi försöker vara ganska kompromisslösa", säger programledaren.
Christopher Garplind sänder mer "Cyklopernas land" på SVT i höst. "Vi försöker vara ganska kompromisslösa", säger programledaren.Foto: Mikaela Landeström/TT
Christopher Garplind lider av viss prestationsångest när han gör programmet. "Jag har nog aldrig varit nöjd efter en inspelning", säger han.
Christopher Garplind lider av viss prestationsångest när han gör programmet. "Jag har nog aldrig varit nöjd efter en inspelning", säger han.Foto: Mikaela Landeström/TT
Christopher Garplind ställde upp i "På spåret" mest för att öka intresset för sitt eget program. "Det är över två miljoner som tittar, vilket är väldigt bra reklam", säger han.
Christopher Garplind ställde upp i "På spåret" mest för att öka intresset för sitt eget program. "Det är över två miljoner som tittar, vilket är väldigt bra reklam", säger han.Foto: Mikaela Landeström/TT
Programledaren Christopher Garplind är tillbaka med en ny omgång "Cyklopernas land" på SVT.
Programledaren Christopher Garplind är tillbaka med en ny omgång "Cyklopernas land" på SVT.Foto: Mikaela Landeström/TT

Christopher Garplind glömmer aldrig en sågning. Och när hans omtalade pratshow "Cyklopernas land" hade premiär 2021 blev det många av det slaget.

– Det var verkligen superhatat. Expressen, Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet, Sydsvenskan, Twitter, inkorgen, brevlådan. Johan Croneman var den ende som tyckte om oss, men han är också den enda som kan något om tv i Sverige, säger Christopher Garplind.

Annons

Han sitter vid entrén i Radiohuset i Stockholm och jonglerar med två olika dosor General portion. Snart väntar ännu en intervju om säsongspremiären. Känslan är helt annorlunda nu än för två år sedan, förklarar han.

– Nu känns det som att alla älskar det, förutom kanske någon tönt på Expressen. Det var nog bra för oss att vi blev megasågade. Det gjorde att folk blev nyfikna och tittade. Men jag skulle hellre åka till frontlinjen i Ukraina än att titta på de där första avsnitten. De var nog ärligt talat inte så bra.

"Ganska kompromisslösa"

"Cyklopernas land" går ut på att en lågmält retsam Garplind tillsammans med en återkommande panel diskuterar och häcklar mer eller mindre aktuella personer och företeelser i kultur- och nöjeslivet.

Bland höstens nyheter finns inslaget "k-tragedier", som avhandlar olika tragedier som har drabbat kulturutövare (som när Peter Jöback kraschade med en luftballong i Mälaren 2007). Och så ska Krister Henriksson "göra en rolig grej". Mycket mer än så vill han inte avslöja.

– Vi gör det vi själva vill göra och tycker är kul. Vi tänker inte så mycket på en specifik mottagare eller vad Arne i Borås ska tycka om det här, utan vi försöker vara ganska kompromisslösa, säger han.

Den där kompromisslösheten kan också bli lite stressig när han och redaktören Rebecka Hedström sätter ihop programmet. Att göra det tillräckligt kul och intressant kräver mycket jobb. Samtidigt sänder han radio i P3 fyra eftermiddagar i veckan.

– Jag har prestationsångest och är alltid lite missnöjd. Jag tror också att det är bra att vara det till en viss gräns. Annars blir man en vidrig person. Jag har nog aldrig varit nöjd efter en inspelning. Alltid är det något som man har fuckat upp, säger Garplind.

"Vill göra det på riktigt"

Den där känslan gör också att han har svårt för att känna sig tillfreds – trots att han får uppfylla tv-drömmarna som han haft ända sedan han var barn.

– Men jag är också supertacksam och jag fattar också att allt det här kan ta slut när som helst.

TT: Vad gör du i så fall, om allt rycks undan?

Annons

– Då jobbar jag i en bar, i ett annat land.

TT: Kan du inte bara starta en Youtube-kanal i så fall?

– Nej. Jag vill göra det på riktigt. Jag är old school på det sättet.

"Psykisk ohälsa i brevlådan"

Samtidigt tackar han nej till mycket. Sammanhang som "Fångarna på fortet" och "Hela kändis-Sverige bakar" är helt ointressant, förklarar han.

Men till "På spåret" tackade han ja. Mest för att få göra reklam för sitt eget program och för att folk skulle få veta att han blivit tillfrågad. Att SVT-flaggskeppet lockar två miljoner tittare varje fredag märks av. Plötsligt blir han uttittad av gamla människor och inte bara gymnasieungdomar, när han handlar tomater på Ica.

– Det är en annan vibe, framför allt precis när det sänds. Det kommer mycket mera psykisk ohälsa i brevlådan också. Vissa tror att vi är ihop, och en man som sitter i fängelse vill att jag kommer dit och suger av honom. Det är mycket sådant.

"Cyklopernas land" har höstpremiär på SVT1 och SVT Play på fredagen.

Fakta: Christopher Garplind

Ålder: 35.

Bor i Stockholm.

Född i Norge men växte upp i Berg utanför Linköping. Har fyra yngre syskon.

Har bland annat jobbat på Nöjesguiden och med Filip och Fredriks "Breaking news" och "Alla mot alla". Har hörts i "Tankesmedjan i P3" och tävlade tillsammans med skådespelaren Emma Peters i "På spåret" i vintras.

Aktuell med en ny säsong "Cyklopernas land" på SVT. Sänder "Eftermiddag i P3" tillsammans med Hanna Hellquist måndag till torsdag varje vecka.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons