Annons

Christies ättling gillade "Hjerson" direkt

Allt som tar avstamp i Agatha Christies verk måste först få sin välsignelse av bolaget Agatha Christie Limited. På vd-stolen sitter hennes barnbarnsbarn, James Pritchard, och han gillade idén om tv-serien "Hjerson" på direkten.
Tv • Publicerad 10 augusti 2021
James Pritchard, vd för Agatha Christie Limited och barnbarnsbarn till författaren, hoppas att svenskarna ska gilla "Hjerson". Pressbild.
James Pritchard, vd för Agatha Christie Limited och barnbarnsbarn till författaren, hoppas att svenskarna ska gilla "Hjerson". Pressbild.Foto: Agatha Christie Limited

Idén kom ursprungligen från James Pritchards kollega, Basi Akpabio, men det var TV4 och B-Reel som utvecklade den till tv-serien "Hjerson".

– Vi har länge pratat om att göra något med de mindre karaktärerna i böckerna, men "Hjerson" tar det hela ett steg längre, säger James Pritchard i telefon från London.

Annons

Att spinna vidare på Sven Hjerson, en figur som endast existerar som fiktion inuti deckardrottningen Agatha Christies fiktiva värld, då som hjälte i romanfiguren Ariadne Olivers böcker, är något som James Pritchard tror kan öppna nya dörrar.

– Det finns mycket att göra med Agathas universum, säger han.

James Pritchard har ingen favorit när det gäller de oräkneliga Christie-filmatiseringar som finns, men han gillar "Hjerson" och hoppas att svenskarna också ska göra det.

– Det är smart, det är meta och det finns ett underhållningsvärde, säger han.

Myten om Christie

Att "Hjerson" är samtida är inget som James Pritchard tror avskräcker Christie-fansen, som kanske väntar sig ett kostymdrama.

– Det finns en myt om att Agatha idealiserar en plats och tid, men det är inte sant att alla hennes böcker utspelar sig i Storbritannien under mellankrigstiden.

James Pritchard erkänner dock att filmatiseringarna har varit med och skapat myten.

– Inte så att skulden är deras, men om man tittar på de stora filmerna och tv-serierna så har de ofta utspelat sig under den tiden, till exempel "Mordet på Orientexpressen" och Poirot-tv-serien med David Suchet från 1990-talet, säger han.

Ingen framtidsoro

När James Pritchard var barn brukade hans pappa, Agatha Christies barnbarn Matthew Pritchard, säga att man inte kunde förlita sig på att den berömda släktingen skulle vara en födkrok också i framtiden. Men nu, nästan 50 år efter hennes död och otaliga filmatiseringar senare, känner James Pritchard ingen oro inför framtiden.

– Det här kommer att hålla länge. Jag känner mig säker på den saken, särskilt när jag möter alla talangfulla personer som arbetar med att vidga hennes universum.

Fakta: Agatha Christie Limited

Författaren Agatha Christie (1890–1976) skrev 66 detektivromaner och 14 novellsamlingar.

Agatha Christie Limited äger och sköter rättigheterna för författarens verk sedan 1955.

Vd för bolaget är i dag James Pritchard, Agatha Christies barnbarns barn.

Runt om i världen skapas ständigt nya filmer, tv-serier och annat som tar avstamp i Agatha Christies verk. Nästa stora projekt är 20th Century Studios filmatisering av "Döden på Nilen" som har premiär den 22 februari 2022 – en bok som redan har blivit film flera gånger om.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons