Annons

Cherrie är minst sagt en levande kvinna

Cherrie har gjort ett romantiskt album med ett mysigt flow där tre olika språk hörs, enligt BT:s skivrecensent Yasmine Abdullahi.
Skivrecension • Publicerad 2 juni 2021
Detta är en recension i Borås Tidning. En recension är en subjektiv bedömning av en företeelse eller ett verk.
Cherrie är aktuell med nya skivan ”Naag Nool”.
Cherrie är aktuell med nya skivan ”Naag Nool”.Foto: Paul Edwards/Pressbild
R&B/SOUL

Cherrie

Album: Naag nool

Skivbolag: Warner Music Sweden

Sherihan ”Cherrie” Hersi från Rinkeby har tagit ut svängarna på sitt tredje album. ”Nag nool” – som betyder ”en kvinna som lever” på somaliska – innehåller uppskruvade texter om självuppskattning, men även musik som är en tydlig hyllning till kvinnorna i hennes liv.

”Lämnar orten men den finns här inom mig”, sjunger hon på första spåret ”Höj musiken”. Det märks att Cherrie, som snart fyller 30, vill visa sin sårbarhet och personliga resa i texterna. De är även insvepta på ett romantiskt sätt där det görs plats åt självkärlek, vilket hörs tydligt i låten ”Lever & ler”. Likaså är det inte heller så konstigt att hon ses som en av Sveriges stora stjärnor då hon debuterade starkt med plattan ”Sherihan” för fem år sedan. Efter det turnerade hon runt i Europa med berömde engelske rapparen Stormzy och kammade hem både Grammis och P3-Guld för årets hip hop/soul. I låtarna bygger hon upp en imponerande mixtur av verser och refränger på somaliska, engelska och svenska. På något sätt blir det greppbart ändå som lyssnare, då Cherries publik sträcker sig från Rinkeby till resten av världen.

Annons

Betoning av ord stipulerar makt på somaliska språket. ”Naaya” som egentligen bara betyder tjej, ses oftast som lite nedsättande. Däremot handlar det om på vilket sätt människor säger det ordet till en. I ”Hetsigt”, har Cherrie tagit tillbaka kraften i ordet och kallar sig själv naaya. På de här tio låtarna kompromissar hon inte med någon, och i dem hörs det alltmer tydligt att hon förstår sig på vem hon har blivit och hennes resa i att fortsätta vara stark, trots allt.

Skivomslag Cherrie – Naag Nool.
Skivomslag Cherrie – Naag Nool.Foto: Pressbild

Soundet på "Nag nool" är varierat, med inslag av allt från afrobeat till en telefonsvarare från hennes mamma. Skivan genomsyras av R&B-estetiken som Cherrie har omfamnat, det är hennes tyngd, och skivan kan tilltala alla från unga tjejer från förorten som drömmer om att slå igenom med sin musik till musikentusiaster som uppskattar lena melodier.

En levande kvinna är hon, som får det här släppet att kännas både ambitiöst och romantiskt men också viktigt för vår tid. Jag ser fram emot att lyssna på ”Hetsigt” när jag ligger på en uppvärmd badklippa i sommar.

Yasmine AbdullahiSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons