Kultur

Charmiga figurer jagar lyckan och söker skatter

bokrecension Artikeln publicerades
Eva Susso och Jali Madi Sussos skattjakt är både rolig och tankeväckande.
Foto: Ulrica Zwenger
Eva Susso och Jali Madi Sussos skattjakt är både rolig och tankeväckande.

Tre varelser och en märklig resa. Skattjakten i Mundu Onak är en bok om jakten på lycka och oväntade svar. Recensenten Jonna Fries har läst.

Skattjakten i Mundu Onak

Kapitelbok

Författare: Eva Susso och Jali Madi Susso

Illustratör: Katsiaryna Dubovik

Förlag: Bonnier Carlsen

Jag måste upptäcka något nytt, tänker lejonet Mfalme. Som kung över Mundu Onak lever han gott, men han känner sig ensam och han har aldrig varit utanför riket.

Snart spolas grisen Glen iland med en skattkarta, som pekar ut något som ska få hans storebror att uppskatta honom. Mfalme och Glen slår följe mot det som de tror ska göra dem lyckliga. På vägen möter de också gatuhunden Samira som söker efter en skatt som ska göra henne rikast av alla.

Eva Sussos och Jali Madi Sussos berättelse flyter lätt fram. Kapitlen är korta med ett tydligt driv framåt, samtidigt som språket är lättillgängligt. Texten kryddas med underliga skyltar som leder vidare till märkliga möten. Bitvis blir det också lite läskigt.

Med en lite murrig färgskala, överrumplande perspektiv och yviga rörelser lägger hon ett drömskt skimmer över alltihop.

De tre varelserna är enormt olika, men mellan dem växer ändå en stark vänskap fram. Den fångas vackert av den belarusiska illustratören Katsiaryna Dubovik. Med en lite murrig färgskala, överrumplande perspektiv och yviga rörelser lägger hon ett drömskt skimmer över alltihop.

”Skattjakten i Mundu Onak” är en både rolig och tankeväckande bok. Här förenas starka känslor och charmiga figurer i ett äventyr som visar att en skatt kan vara något helt annat än man tror.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.