Annons

Byggmark inför SVT-serien: Fem dagar av ångest

Alpinstjärnan Jens Byggmark blev klar för "Mästarnas mästare" precis före inspelningsstart. På fem dagar försökte han ta igen år av utebliven träning.
– Det var fem dagar av ångest, säger han till TT.
Nöje • Publicerad 1 mars 2023
Jens Byggmark tävlar i "Mästarnas mästare". Arkivbild.
Jens Byggmark tävlar i "Mästarnas mästare". Arkivbild.Foto: Fredrik Persson/ TT

När Anja Pärsson, Charlotte Kalla och Rickard Nordstrand hoppade av "Mästarnas mästare" på grund av skador fick SVT jobba snabbt med att hitta ersättare. Jens Byggmark fick frågan, men det var inte självklart för honom att tacka ja. Han var mitt uppe i familjens husbygge.

– Det är väldigt stökigt i vardagen, jag projektleder husbygget själv så jag kan egentligen inte bara försvinna.

Annons

– Samtidigt var det väldigt enkelt för mig att tacka ja, jag ville ju verkligen göra "Mästarnas mästare", säger han till TT.

Det brukar gå bra för skidåkare i programmet. Bland de tidigare vinnarna finns Per Elofsson, Ingemar Stenmark, Magdalena Forsberg och Anders Södergren – vilket gjorde att Jens Byggmark kände extra mycket press. När han kollade sin egen löphistorik de senaste året hade han sprungit totalt två mil.

– Jag har inte tränat ihjäl mig de senaste tre åren. Man var väl inte i sitt livs bästa form, säger han.

"Stort när de hörde av sig"

I årets säsong tävlar han mot Nils van der Poel, Jörgen Brink, Andreas Bergwall, Klara Svensson, Johan Wissman, Maria Gretzer, Anders Holmertz, Jonna Adlerteg och Elina Öhman.

Skotercross-stjärnan Elina Öhman hade inte alls väntat sig att få frågan från SVT.

– Skotercrossen är ju väldigt liten, så det kändes stort när de hörde av sig, säger hon.

Skotercross är ingen stor sport i Montenegro där programmet spelas in. Elina Öhman tror trots det att hon kan dra nytta av erfarenheter från sin idrott.

– Det är en ganska tuff sport. Man måste vara snabbtänkt. Jag tar mycket snabba beslut när jag kör och är ganska orädd, säger hon.

En ära att få vara med

Precis som Jens Byggmark fick även boxaren Klara Svensson hoppa in som ersättare nära inpå inspelning.

– Två veckor innan avfärd fick jag frågan. Då hade jag inte hunnit förbereda mig varken mentalt eller fysiskt men det var bara att köra, säger hon.

Annons

Klara Svensson såg det som en stor ära att få vara med i programmet. För henne – och de flesta i programmet – var det heller inga tvivel om vem som sågs som den största konkurrenten.

– Nils van der Poel. Han är väldigt intressant som idrottsperson och även hetast av oss alla eftersom han slutade så pass nyligen.

Fått frågan flera gånger

Någon som också är med i årets säsong är simmaren Anders Holmertz. Han har fått frågan om att vara med i "Mästarnas mästare" flera gånger men på grund av att han för några år sedan gjorde en levertransplantation har det inte varit självklart att tacka ja.

– Man blir begränsad av medicineringen och det har fått mig att tveka. Jag har länge tänkt att någon gång borde jag vara med, och det var riktigt, riktigt kul. Det är ju ett hyllningsprogram till våra idrottspersoner så det är kul att få vara en av de utvalda, säger han.

En stor del av programmet handlar om att se tillbaka på sin idrottskarriär tillsammans med de andra deltagarna. För Anders Holmertz var det en av höjdpunkterna.

– Det var stort och min film var jättebra. Även att se de andras filmer, det var bland det roligaste.

"Mästarnas mästare" har premiär den 5 mars.

Fakta: Mästarnas mästare 2023

Nils van der Poel, skridsko

Jörgen Brink, längdskidor och skidskytte

Andreas Bergwall, bandy

Klara Svensson, boxning

Johan Wissman, friidrott

Maria Gretzer, hästhoppning

Anders Holmertz, simning

Jonna Adlerteg, gymnastik

Elina Öhman, skotercross

Jens Byggmark, alpint

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons