Annons

BT sänder live från Bokmässan: Om att vara nybliven författare under en pandemi

Varje år debuterar ett hundratal skönlitterära författare. Men hur är det att bokdebutera ett så märkligt år som 2020? Det ska några debutanter berätta under ett av de boksamtal på årets Bokmässan i Göteborg, som bt.se livesänder i helgen.
Litteratur • Publicerad 23 september 2020 • Uppdaterad 25 september 2020
bild 1/9
Ann-Catrine Fogelgren, ordförande för kulturnämnden i Göteborg. En av deltagarna i diskussionspanelen om Göteborg som litteraturstad.
Lydia Sandgren.
Johan Hilton.
Johannes Anyuru.
Valerie Kyeyune Backström.
Donia Saleh.
Lena Kvist.
Johan Espersson.
Stefan Eklund
Ann-Catrine Fogelgren, ordförande för kulturnämnden i Göteborg. En av deltagarna i diskussionspanelen om Göteborg som litteraturstad.
Lydia Sandgren.

Under rubriken ”Att debutera 2020” ska tre debuterande författare samtala med Borås Tidnings kulturchef Lena Kvist i en webbsändning från Göteborgs Litteraturhus under bokmässehelgen. Det är Valerie Kyeyune Backström, Donia Saleh och Johan Espersson.

Vilka tankar har exempelvis Valerie Kyeyune Backström om att få sin första roman (”Ett nytt England”) publicerad ett år då coronapandemin lägger en brandfilt över kulturlivet?

Annons

– Det är väl såklart en stor skillnad för författare generellt, men vet inte om jag känner mig så värst drabbad, åtminstone inte så att jag vill klaga. Självklart är det massor av eventuella samtal och författarbesök man rent tekniskt skulle kunna blivit inbjuden till som nu inte blir av, och det är ju jättetråkigt, men svårt att sörja något som "eventuellt" hade kunnat hända. Sen vet jag inte om allt är dåligt för debutanter heller – att det är svårare för utländska författare att komma hit gör ju också att det fokuseras mer på svenska författarskap.

Sedan tillägger hon:

– Är mest glad att min bok blev tryckt och kom ut i alla fall, och har svårt att känna mig bitter för något annat, när andra dött eller förlorat sina jobb under pandemin.

Vad hoppas du på som författare och vad är du rädd för?

– Som författare har jag väldigt låga förväntningar, så kan inte säga att jag är rädd för något speciellt! Men är väldigt oroad över andra saker, så det går på ett ut. Vad jag hoppas på är helt enkelt att få fortsätta skriva, det är det jag tycker är det roligaste i hela processen. Om man sedan kan, eller åtminstone delvis kan, försörja sig på det får väl det betraktas som en bedrift snarare än en självklarhet så som bokbranschen ser ut idag, säger Valerie Kyeyune Backström.

”Att det är svårare för utländska författare att komma hit gör ju också att det fokuseras mer på svenska författarskap.”
Valerie Kyeyune Backström

På grund av coronapandemin har bokmässan fått en annan form i år. Alla samtal och paneldiskussioner sker digitalt och en del av dessa livesänder bt.se under lördagen och söndagen. Lydia Sandgren, Johan Hilton, Johannes Anyuru är några av de kända författarnamn som man kan man se prata böcker och skrivande i de samtal som sänds från Göteborgs Litteraturhus.

Borås Tidnings livesändning inleds på lördagen med ett samtal om vad den svenska litteraturen egentligen ger för bild av Sverige och svenskarna, under rubriken ”Vi i storstaden och ni ute i landet”. Borås Tidnings kulturchef Lena Kvist, poeten Jonas Gren och författaren Erik Andersson samtalar med moderatorn Lena Ulrika Rudeke.

Sofia Gräsberg från Göteborgs Litteraturhus diskuterar Göteborg som litteraturstad.
Sofia Gräsberg från Göteborgs Litteraturhus diskuterar Göteborg som litteraturstad.Foto: Anneli Abrahamsson

Samma dag diskuterar en panel Göteborg som litteraturstad. Detta mot bakgrund av att Göteborgs stad vill bli en Unesco City of Literature, men vad har västkuststaden egentligen att erbjuda? Panelsamtalet leds av Borås Tidnings chefredaktör Stefan Eklund.

Lördagen avslutas med ett möte mellan författaren Johannes Anyuru och elever från poesiskolan Qalam. De pratar om skrivandet och läser nya texter.

”Samlade verk” av Lydia Sandgren från Hyssna är vårens mest uppmärksammade debutbok. På söndag kommer författaren att samtala med redaktören Martina Lowden om boken. Även Martina Lowden har en koppling till Borås genom att hon vann Borås Tidnings Debutantpris år 2007.

Annons

På söndag pratar även författaren och journalisten Johan Hilton, bördig från Borås, om sin senaste bok ”Vi är Orlando” som handlar om den uppmärksammade masskjutningen på en nattklubb i Orlando, Florida.

Fakta

BT på Bokmässan

Följande programpunkter från Göteborgs Litteraturhus livesänds på bt.se:

Tid: Lördag 12:00–12:40 Vi i storstaden och ni ute i landet (med Lena Kvist)

Tid: Lördag 12:50–13:20 Göteborg – en litteraturstad i världen? (med Stefan Eklund)

Tid: Lördag 18:00–18:40 Qalam med Johannes Anyuru

Tid: Söndag 12:50–13:20 Allt om samlade verk (med Lydia Sandgren)

Tid: Söndag 14:20–14:50 Vi är Orlando (med Johan Hilton och Lena Kvist)

Tid: Söndag 15:50–16:30 Därför talar alla om James Baldwin (med Johannes Anyuru)

Tid: Söndag 17:30–18:10 Att debutera 2020 (med Lena Kvist)

Urvalet ovan gäller punkter med lokal koppling. Hela programmet som sänds via bt.se finns på goteborgslitteraturhus.se

Övriga programpunkter med Sjuhäradskoppling som livesänds på webben av Bokmässan (men ej på bt.se):

Tid: Torsdag 10:45–11:15 Uthängd eller skyddad? (med bland annat BT:s chefredaktör Stefan Eklund)

Tid: Lördag 14:30–15:00 Vart är USA på väg? (med bland annat Johan Hilton)

Tid: Lördag 15:15–15:45 Hatade postmodernism, missförstådda postmodernism? (med bland annat America Vera-Zavala)

Niclas SennertegSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons