BT:s chefredaktör: Så mår dagspressens kultursidor

Hur mår den seriösa kulturjournalistiken i dagstidningarna? Den frågan ställer sig Borås Tidnings chefredaktör Stefan Eklund i årets upplaga av Mediehistorisk årsbok.
Och han ger själv svaret: Rätt bra.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Media • Publicerad 30 maj 2022 • Uppdaterad 14 juni 2022
Stefan Eklund
Stefan EklundFoto: Borås Tidning

Svensk Mediehistorisk Förening, som stöder och stimulerar mediehistorisk forskning i form av stipendier och seminarier, har i 39 år kommit ut med årsbok. Bokens innehåll består av texter som skildrar och belyser medias roll och utveckling.

I årets upplaga medverkar Borås Tidnings chefredaktör Stefan Eklund under rubriken ”Än flyger kulturjournalistiken”. Texten tar avstamp i när han tillträdde som kulturchef 1995 och tidningen beslutade att för första gången ha en daglig kultursida. Under sina år som kulturchef på Borås Tidning, men även under en period på Svenska Dagbladet, är Stefan Eklund med om hur kultursidorna stöps om och breddas. Inte minst när nöjesjournalistiken gör sitt intåg.

”Jag var heller inte dummare än att jag insåg värdet av en kulturjournalistik som på stort allvar kunde analysera även populärkulturella såsom tv-serier och melodifestivalartister”, skriver Stefan Eklund.

Han tror också på ett fortsatt samspel mellan så kallad finkultur och populärkultur, men konstaterar också att målsättningen att nå en yngre målgrupp ställer andra krav på innehållet.

”Recensioner ’flyger inte’ (man säger så…) digitalt”, konstaterar Stefan Eklund.

Han liknar den tidigare på kultursidorna så upphöjda dagskritiken vid en ”närmast revolutionär verksamhet som slår ur ett underläge mot det kommersiellt mätbara” – och avslutar texten med en marxistisk travesti:

”Kritiker i alla länder, förenen eder…”

Håkan PerssonSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.