GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

BT livesänder: En kväll om kultur i krig

Det ukrainska kulturarvet riskeras under kriget i Ukraina. Hur ska det bevaras och varför är det viktigt? I kväll tar Kulturförvaltningen upp frågan i en samtalskväll om hur kulturarvet ska bevaras i en tid av krig – BT livesänder programmet från klockan 19.
Kultur • Publicerad 17 maj 2022

Arrangemanget är gratis och öppet för alla, och den som är på plats kan även ta del av foton från Odesa photo days på utställningsplatsen Utblick precis utanför Kulturhuset från klockan 18. Verken som visas är tagna av ukrainska fotografer från och med 24 februari när Ryssland startade kriget mot Ukraina. Utställningen är egentligen en del av fotofestivalen Odesa photo days, men visas nu istället runt om i världen, bland annat i Borås.

Programmet inne i Kulturhuset börjar klockan 19 med en halvtimmes konsert av den ukrainsk-svenska konsertpianisten Natalya Pasichnyk, med titeln ”De glömda musikskatterna” bestående av ukrainsk konstmusik från 1800- och 1900-talet. Tanken är att lyfta fram ukrainska tonsättare som tidigare presenterats som ryska för omvärlden.

– Natalya framför exempel på de här verken som man kanske har hört, men som tidigare har presenterats felaktigt, berättar Samar Jabri, kultursekreterare på Kulturförvaltningen.

19.30 börjar ett panelsamtal om kulturarvets betydelse i krig. Här berörs frågor som ”vad kan angrepp på museer, arkiv och andra kulturinstitutioner innebära för människors möjligheter att känna samhörighet med en plats kultur och historia? Hur har kulturinstitutioner påverkats av konflikten i Ukraina? Vilken betydelse kan sådana institutioner få i ett land när det ska återhämta sig efter en väpnad konflikt? Varför, hur och när fångar vi upp och tillgängliggör kulturarvet som inte går att ta på, men som finns i minnet och hjärtat hos människor som kommer till Sverige?

BT-journalisten och författaren Niclas Sennerteg modererar samtalet. Medverkar i panelen gör Ida Burén, kulturchef Borås Stad, Natalya Pasichnyk, konsertpianist och direktör för Ukrainska institutet och Mattias Legnér, författare och professor i kulturvård.

Hela programmet går att se på plats på Kulturhuset, eller här på BT.se från klockan 19.

Elin ThornbergSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.