Kultur

Broderistygn som fäster i hjärtat

bokrecension Artikeln publicerades
Åsa Schagerström är redan känd som serietecknare – nu skapar hon genren broderi-poesi.
Foto: Sara Appelgren
Åsa Schagerström är redan känd som serietecknare – nu skapar hon genren broderi-poesi.

I ”Urmodern” uppfinner Åsa Schagerström genren broderi-poesi kring ett ofta sopat-under-mattan-ämne. Rebecka Åhlund får hjärtat krossat men känner ändå hopp.

Urmodern

Broderad poesi

Författare: Åsa Schagerström

Förlag: Syster förlag

”Jag föddes aldrig i mänsklig mening.” Så börjar Urmodern, Åsa Schagerströms fantastiska nya verk som uppfinner genren broderi-poesi. Med moderna, rena och laddade broderier och fullsmockade, korta konstateranden berättar hon om det hon undersökte redan i ”Deras ryggar luktade så gott”. Om emotionell avstängdhet, föräldrar som inte är föräldrar, förtvivlad ensamhet.

Det är inte en ovanlig företeelse – alla familjer är psykotiska som Douglas Coupland skrev – men Schagerström besitter ovanligt mycket insikt och, beundransvärt nog, acceptans. Det minskar inte smärtan men gör den konkret och möjlig att identifiera.

”Jag har redan berättat för mycket

Ju mer jag förklarar desto närmare knyts jag till dom som sårar mig”

broderar hon, och det lyckas i sin nedkokade exakthet snitta upp varbölderna precis där de kan tömmas. Här finns en nästan ofattbar sårbarhet och ärlighet, kring ett ämne så ursprungligt och smärtsamt att det vore bäst för alla om vi låtsades som ingenting. Och ändå lyckas hon ingjuta hoppfullhet, också.

Läkande tar tid, som broderier, och det är ofta hånat och förbisett, precis som den enorma kunskap och skicklighet kvinnligt handarbete ofta krävt. Jag vill bara säga tack.

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.