Annons

Brittisk Eurovisionkritik: "Låt Zelenskyj tala"

Värdlandet Storbritannien kritiserar beslutet att stoppa Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj från att hålla tal under Eurovision-finalen i Liverpool.
– Beskedet gör oss besvikna, säger premiärminister Rishi Sunaks talesperson.
Eurovision Song Contest • Publicerad 12 maj 2023
Den brittiske premiärministern Rishi Sunak, till höger, vill att Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj ska få tala under Eurovision Song Contest-finalen på lördag kväll. Arkivfoto.
Den brittiske premiärministern Rishi Sunak, till höger, vill att Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj ska få tala under Eurovision Song Contest-finalen på lördag kväll. Arkivfoto.Foto: Andrew Matthews/AP/TT

Europeiska radio- och tv-unionen (EBU) uppger att strikta regler gör att den ukrainska ledaren inte kan tillåtas att tala under sändningen, trots lovvärda avsikter. Den brittiska regeringen kritiserar beslutet.

– Premiärministern tycker det vore lämpligt att president Zelenskyj skulle få tala, säger Sunaks talesperson till nyhetsbyrån AFP.

Annons

EBU, där svensken Martin Österdahl är högste chef för Eurovision Song Contest, säger i ett uttalande att en av grundpelarna för tävlingen är att den är icke-politisk.

"Den principen förbjuder politiska eller liknande uttalanden under tävlingen", uppger EBU.

Det håller inte den brittiska regeringen med om.

– De värderingar och friheter som president Zelenskyj och Ukrainas folk slåss för är inte politiska, de är grundläggande, fortsätter talespersonen, som enligt brittisk praxis inte namnges.

Brittiska tv- och radiobolaget BBC åtog sig värdskapet för Eurovision Song Contest i stället för 2022 års vinnare Ukraina, som inte kan hålla tävlingen på grund av det pågående kriget.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons