Annons

British Museum gör slut med BP – efter 27 år

Kultur • Publicerad 4 juni 2023
British Museum i London bryter långvarigt avtal med oljebolaget BP. Arkivbild.
British Museum i London bryter långvarigt avtal med oljebolaget BP. Arkivbild.Foto: Kirsty Wigglesworth/AP/TT

Nu är det slut med stöd från oljebolaget BP till British Museum i London. Detta efter år av protester av bland annat museets personal, som krävt att museet bryter avtalet med oljejätten och erkänner klimatkrisen, enligt uppgifter till The Guardian.

Museet har bekräftat att varken utställningar eller aktiviteter längre kommer att sponsras av BP. Och att "det finns inga andra överenskommelser eller avtal mellan museet och oljeföretaget."

Annons

Detta innebär att den brittiska konstvärlden nu blir helt fri från sponsorpengar från BP, som fram tills nyligen dominerat i konstvärlden. Tate, National Portrait Gallery, Royal Shakespeare Company, Scottish Ballet och Royal Opera House har alla de senaste åren avslutat sina sponsorskap, och nu även British Museum.

Aktivister kallar det för "en oerhörd seger" efter år av protester där museets stora hall varit föremål för högljudda protester.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons