Kultur

Boråsfilmare tävlar i Cannes

Film Artikeln publicerades
Johanna Pyykkö.
Foto: Pressbild
Johanna Pyykkö.

En kortfilm av filmaren Johanna Pyykkö från Borås ska visas på den stora filmfestivalen i Cannes.

Hennes film ”The Manila lover” tävlar under kritikerveckan under årets Cannesfestival.

– Det är helt fantastiskt. Det är drömplatsen att ha en premiär på och det bästa som kunde hända den här filmen, säger Johanna Pyykkö.

Filmen ”The Manila lover” handlar om den medelålders arbetarmannen Lars som åker till Filippinerna, där han träffar en kvinna som han vill tillbringa livet med. Men filmens dilemma är att hans och hennes planer ser olika ut.

– Under min uppväxt har jag sett intima sidor hos arbetarklassmän som inte brukar redovisas på vita duken och det var det som jag ville visa i filmen. Inspirationen till den filippinska kvinnan i filmen kommer från då jag för flera år sedan mötte en filippinsk kvinna, det var faktiskt i Borås jag mötte henne. Hon berättade om nordiska män och om hur dessa ofta behandlar henne fördomsfullt och inte helt kan se hennes verkliga personlighet.

Det mesta av filmen är inspelat i Filippinerna och en mindre del i Norge.

Varför tror du att just din film har blivit uttagen till Cannesfestivalen? Konkurrensen är som bekant stenhård med tusentals filmer som kommer in...

– Anledningen tror jag är att jag har gått långt konstnärligt för att fördjupa tematiken och karaktärerna estetiskt. Jag jobbade länge med manuset för att uppnå en nivå som är konstnärligt meningsfull för mig och det höll får jag väl säga, för Cannes gillade det.

Johanna Pyykkö är uppväxt i Borås och arbetar sedan flera år tillbaka i filmbranschen. Hon har bland annat en examen i filmregi från Den Norske Filmskolen 2016. Hon har tidigare studerat manusförfattande och praktiskt filmskapande i Sverige. Nuförtiden har hon sin bas i både Göteborg och Oslo, och hon har bland annat varit manusförfattare på den kritikerrosade, norska tv-serien Hemmaplan som visas på SVT.

”The Manila Lover” produceras av det norska produktionsbolaget Barbosa Film tillsammans med det filippinska Epicmedia.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.