GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Borås Tidnings Debutantpris 2018 går till Agnes Lidbeck för romanen "Finna sig”

Borås Tidnings Debutantpris på 100 000 kronor är Sveriges största pris för skönlitterära debutanter.
Agnes Lidbeck blir den artonde vinnaren. Hennes roman ”Finna sig” ges ut av Norstedts förlag.
– Agnes Lidbecks koncentrerade roman om hur Anna kämpar med kvinnorollen och livet är smärtsam, men också överraskande rolig, tycker Lena Kvist, som är Borås Tidnings kulturchef och ordförande i prisjuryn.

Juryns motivering: För en knivskarp roman om konsekvenserna för hon som finner sig i den kvinnliga treenigheten: moder, älskarinna och sköterska.

– Svenska debutanter blir bara bättre och bättre. 2018 är det starkaste året någonsin sedan jag började i juryn, säger Lena Kvist.

Övriga nominerade var Linus de Faire: ”Boken om Yousef”, Viktoria Jäderling: ”Åh Lunargatan”, Isabelle Ståhl: ”Just nu är jag här”, David Väyrynen: ”Marken”

BT:s Debutantpris är en chans att se lovande författare i början av deras karriär, något att minnas om de blir riktigt stora. Men själva prisarrangemanget har också blivit en Boråstradition som brukar dra fullt hus och nu är inne på sin 18:e omgång.

I dag kommer årets fem nominerade debutanter till Borås för att stå på scen och berätta om sina böcker inför en glad publik. En av de nominerade går hem med 100 000 kronor och kan fortsätta skriva. Det finns nästan 200 litteraturpriser i Sverige. Men bara några få är inriktade på debutanter och av dem är Borås Tidnings pris det största. Sedan start har 90 litterära debutanter blivit nominerade, och 17 har vunnit priset.

Det har gått bra för vinnarna. Axplock: Daniel Sjölin blev programledare i SVT:s Babel och har lovprisade böcker bakom sig, Jonas Hassen Khemiri har skrivit hyllade böcker och pjäser och Lotta Lotass hamnade på stol nummer ett i Svenska Akademien. ”Korparna” av Tomas Bannerhed blev en guldbaggenominerad film.

Än så länge är det få Sjuhäradsbor som kämpat om priset, men 2006 var Elise Ingvarsson, Sparsör nominerad och 2007 Per Johansson, bosatt i Herrljunga/Borås.

Och glöm myten om att vi läser allt mindre. De första två åren, 2000–2001, fick juryn läsa 25 debutanter. Sedan har antalet pendlat mellan 60 och 85, och under 2017 kom det ut 100 böcker av debutanter.

Borås Tidnings debutantpris har fått stor medial uppmärksamhet - och fortsatt växa ut.

LÄS ÄVEN: Viktoria Jäderling – kritikern som själv blev författare

2007 kom en hel bilaga i BT om att skriva och 2012 gjorde BT en debutantvinnarkalender. Norstedts gav ut boken ” De nio från Borås” där de första nio vinnarna bidrog med nya noveller.

Eleverna på Bäckängsgymnasiet använder debutanternas böcker i undervisningen. Och lilla debutantpriset hade premiär 2008. En novelltävling för ungdom i Sjuhärad. Första året kom 100 noveller in, sedan har det pendlat mellan 50 och 80 bidrag. I år delas priset ut för elfte gången.

Festligheterna kring prisutdelningen har bytt lokal några gånger. De har hållits på Högskolan, Folkan, Stadsteatern, och flyttar nu in på Sagateatern.

En rad författare har varit hedersgäster genom åren: allt från Henning Mankell till Lena Andersson och Ebba Witt-Brattström. I år är det Sigrid Combüchen som blir intervjuad av Stefan Eklund.

Läs mer