Annons

Bolsjojbaletten bojkottas internationellt

Som en följd av Rysslands krig mot Ukraina förlorar världens största danskompani sina internationella licenser. Nu bryter stjärnkoreografen John Neumeier samarbetet.
Kultur • Publicerad 15 juli 2023
Den amerikanske koreografen John Neumeier avbryter samarbetet med Bolsjojbaletten i Moskva.
Den amerikanske koreografen John Neumeier avbryter samarbetet med Bolsjojbaletten i Moskva.Foto: Alexander Zemlianichenko/AP/TT

Tidigare var det en stor ära att få en balett uppsatt av Bolsjojbaletten i Moskva. Men som en direkt följd av Rysslands krig mot Ukraina bryter nu allt fler internationellt ansedda koreografer samarbetet med Moskvainstitutionen.

Den senaste i raden är den amerikanske stjärnkoreografen John Neumeier, skriver Frankfurter Allgeimene Zeitung.

John Neumeier arbetar som chefskoreograf vid Hamburgbaletten i Tyskland. Han har också licenseriat sina koreografier till Bolsjojbaletten. När licenserna till Neumeiers koreografier efter Alexandre Dumas "Kameliadamen" och Lev Tolstojs "Anna Karenina" nyligen skulle förnyas rapporterade först ryska medier att så hade skett. Men efter kritik i Tyskland har Neumeier nu i ett skriftligt pressmeddelande förklarat att han bryter samarbetet. Av den internationella repertoaren på Bolsjojbaletten återstår inte mycket.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons