Annons

Bokslukande barn stora ljudbokskonsumenter

Litteratur • Publicerad 12 januari 2022
Bokslukande barn i 9–12-årsåldern lyssnar mycket på ljudböcker, visar en ny rapport. Arkivbild.
Bokslukande barn i 9–12-årsåldern lyssnar mycket på ljudböcker, visar en ny rapport. Arkivbild.Foto: Christine Olsson/TT

Barn i bokslukaråldern – 9–12 år – lyssnar mest på ljudböcker, klart mer än vuxna. Det framgår av en ny rapport från Svenska Förläggareföreningen.

Det betyder att barns ljudbokslyssnande följer samma mönster som för bokläsning generellt, konstaterar litteratursociologerna Ann Steiner och Karl Berglund vid Uppsala universitet som har skrivit rapporten "Barnlitterära strömningar. Om ljudböcker för barn", på uppdrag av Förläggareföreningen.

Annons

"Det har varit överraskande hur stort genomslaget av ljudböcker är för barn, vilket gör det viktigt att tala om", säger Ann Steiner i ett pressmeddelande.

Långa bokserier och hela författarskap är populära bland de yngre lyssnarna (liksom de vuxna). Den typen av lyssningskonsumtion premieras också i de strömmade tjänsterna. I rapporten har man haft tillgång till de tre största strömningstjänsterna, Bookbeat, Nextory och Storytel åren 2018–2000.

I rapporten framgår det också att yngre barn och tonåringar lyssnar mindre på ljudböcker än 9–12-åringarna. Studien visar också att det nu görs ungefär lika många ljudböcker för barn som tryckta barnböcker.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons