Annons

Bokmässan: Se samtalen från Göteborgs litteraturhus

I år kan du se flera samtal och seminarier från Bokmässan i Göteborg på bt.se. Borås Tidnings kulturchef Lena Kvist och chefredaktör Stefan Eklund kommer att delta i flera av samtalen.
Här nedan hittar du alla sändningar i kronologisk ordning.
Bokmässan • Publicerad 26 september 2020 • Uppdaterad 27 september 2020
Foto: Elias Arvidsson

I samarbete med Bokmässan i Göteborg sänder Borås Tidning i år från scenen på Göteborgs litteraturhus. Samtliga videos går också att se i repris.

LÖRDAG 26 SEPTEMBER

12.00–12.40 Vi i storstaden och ni ute i landet.

Lyder den svenska litteraturen under det urbanas herravälde och vad innebär det för bilden av Sverige och de som bor här? Med författaren Erik Andersson och Lena Kvist, kultur­chef Borås Tidning. Ytterligare gäst tillkommer.

Annons

Moderator: Lena Ulrika Rudeke.

12.50–13.20 Göteborg – en litteraturstad i världen?

Under 2020 arbetar Göteborgs stad fram en ansökan om att bli en UNESCO City of Litera­ture. Vad har Göteborg att erbjuda världens litteratur­städer och vilka värden finns i en eventuell utnämning?

Ett samtal där tittare välkomnas delta via en chat­funktion med frågor och inspel. Med Ann Catrine Fogelgren, Lena Ulrika Rudeke, Sofia Gräsberg.

Samtalet leds av Stefan Eklund, chef­redaktör Borås Tidning.

13.30–14.00 Betlehem Isaak i samtal med Balsam Karam.

Mitt liv utan dig är Betlehem Isaaks debutbok, en berättelse om en ung familj som splittras. En historia om vad krig och diktatur men också rasism och alienation kan göra med en framtida generation. Om hennes far Dawit, men lika mycket om Sverige av idag.

Annons

14.10–14.50 Människan, människosynen och maskineriet.

Vad är en människa? I ett samhälle som bygger allt mer på artificiell intelli­gens ställs frågan åter på sin spets. Med författarna Hanna Nordenhök, Mattias Hagberg, filosofen Dorna Behdadi och Olle Häggström, matematiker.

Moderator: Hanna Jedvik.

15.00–15.30 Brasiliansk dagbok – fascismen utifrån och inifrån.

När en man som öppet hyllar tortyr av menings­motståndare väljs till president och när till och med en spelad anständighet blivit otidsenlig, var hitta den plats från vilken motstånd kan göras? Patricia Lorenzoni i samtal om sin nya bok med Andrea Castro.

16.20–17.00 Självutlämnande, befriande och kamplysten

Hur är estradpoesin ett poli­tiskt motstånd? I relation till att den skapas i andra rum än den skrivna texten? Med Olivia Bergdahl, Carina Agnesdotter, Stina Sundling och Sara Garib.

Moderator: Hanna Jedvik.

Annons

18.00–18.40 QALAM med Johannes Anyuru

Poesi­skolan Qalam är en del av Göteborgs poesifestival – möt några av deltagarna i ett samtal om arbetet, där de också läser nyskrivna texter.

19.00–20.00 Läsningar ur aktuella verk

Marit Kapla läser ur Augustprisade Osebol, Sara Garib ur sin debut Bakom höghus (Type & Tell) David Vikgren läser ur Materialvägensägen (Teg publishing), UKON och Jenny Tunedal läser Emily Dickinsons Faskikel 40 (Anti förlag) och Lina Ekdahl läser ur de coronadikter hon skrivit under våren 2002.

SÖNDAG 27 SEPTEMBER

12.00–12.40 Judiska salongen: Flykten till Marstrand

I november 1969 placerades en grupp polska judar i ett flyktingläger på Marstrand. Anna Grinzweig Jacobsson, som skrivit repor­tageboken Flykten till Marstrand var sex år gammal när hon kom till ön. Detta är utgångs­punkten för ett samtal med Christer Mattsson, föreståndare för Segerstedtinstitutet vid Göteborgs universitet.

Mode­rator: Karin Brygger.

Annons

12.50–13.20 Allt om samlade verk

Lydia Sandgren i samtal med författaren och redaktören Martina Lowden om vårens mest omtalade debut. Samlade verk utspelar sig i Göteborg och är en episk roman om kärlek, vänskap, konst, klass och familjeband.

13.30–14.10 I coronapandemins tid

På vilka sätt har coronapandemin påverkat värl­den och våra sätt att förstå oss själva? Med Per-Magnus Johansson, idéhistoriker och psykoanalytiker, Cecilia Verdinelli, läkare och skribent samt Ann Ighe, redaktör för tid­ skriften Ord&Bild.

Moderator: Lena Ulrika Rudeke.

14.20–14.50 Vi är Orlando.

På nattklubben Pulse i Orlando mördades 49 människor. Ge­nom att tala med överlevande, anhöriga och andra berörda i Orlando skildrar Johan Hilton en stad och ett land i tiden före, under och efter kata­strofen.

Annons

Här intervjuas han av Lena Kvist, kulturchef på Borås Tidning

15.00–15.40 Gläntas verktygslåda.

Tidskriften Glänta har satt samman en verktygs­låda för 2020-­talet. Redaktör­erna Matilda Amundsen Bergström, Göran Dahlberg och UKON diskuterar och testar hur verktygslådan kan användas tillsammans med Eva Löwstedt och Tormod Otter Johansen.

15.50–16.30 Därför talar alla om James Baldwin.

James Baldwin behandlade i sitt författarskap teman som rasism, segregation och för­tryck. Vad har Baldwins verk för betydelse för vår egen tids litterära och politiska klimat? Med Johannes Anyuru och Aleksander Motturi.

Modera­tor: Ann Ighe.

16.40–17.20 Swedish kind of love?

Annons

Enligt den svenska idén om kärlek förväntas vi vara självständiga och älska egentid, samtidigt som normen om parrelationer och kärn­familj är dominerande. Men finns det ens någon självvald ensamhet? Med författaren Malin Lindroth, filosofen Bengt Brülde och Peter Jansson, psykoanalytiker.

Mo­derator: Lena Ulrika Rudeke.

17.30–18.10 Att debutera 2020.

Runt etthundra förfat­tare debuterar skönlitterärt på svenska, varje år. Hur ser villkoren ut, vad kan de nya författarna hoppas på och vad fruktar de? Med Donia Saleh, Valerie Kyeyune Backström och Johan Espersson.

Mode­rator: Lena Kvist, kulturchef Borås Tidning.

18.20–19.00 Osebol – röster och toner om en by.

Den Augustprisvinnande och polyfona långdikten om byn Osebol kommer nu också som musik i form av ett LP ­album. Hur blev verken till, och hur låter de? Ett samtal som avslutas med smakprov från det aktuella albumet. Med Marit Kapla, Martin Hederos och Anders Teglund.

Gabriel AlmlöfSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons