Kultur

Boken står och stampar – men det glimtar till ibland

Bokrecension Artikeln publicerades
Tamara Mivelli
Foto: Magnus Liam Karlsson
Tamara Mivelli

Kan man både passa in och hitta sin egen väg? Tamara Mivellis debutroman är en fragmentarisk bok om kärlek och frigörelse. Jonna Fries har läst den.

Jag klyver er itu

Unga vuxna

Författare: Tamara Mivelli

Förlag: Rabén & Sjögren

Mary, eller Maryam som hon egentligen heter, har just tagit studenten. Men hur ska livet bli nu? Vad ska hon göra, välja, ta med sig vidare i livet?

För tillfället bor Mary hemma hos sin pojkvän Filip och hans föräldrar. Marys egen familj är en enda röra. Pappan har flyttat ihop med en ny kvinna och hennes barn. Mamman bor med lillebrodern Ebi i en lägenhet. Hela familjen har dålig kontakt och Marys jobbsökande leder inte heller någonstans.

En bakgrund i Iran finns i fonden. Där växer det granatäpplen och finns bra skidbackar, säger infödda svenskar till Mary. Själv har hon gjort allt för att sudda ut spåren av en annan kultur, ett annat språk. Ända sedan hon lärde sig svenska med föräldrarna har hon pratat så högt att spåren av något annat inte ska märkas.

”Jag klyver er itu” är Tamara Mivellis debutbok. Det är en tunn och lättläst bok, luftigt satt och med ett brännande ämne. Själva texten byggs upp av korta fragment. Ibland rör det sig om skavande scener där karaktärerna famlar efter varandra, ibland reflektioner och minnesbilder, ibland en tät samling av repliker.

Är deras diskussioner om jämlikhet och hans drömmar om lumpen ett problem?

Relationen mellan Mary och Filip är i långa stycken bärande. Men är hon så kär egentligen? Är deras diskussioner om jämlikhet och hans drömmar om lumpen ett problem? Och hur lycklig är egentligen Filips engagerade pappa, eftersom Filips mamma ligger utbränd och deprimerad i sovrummet?

Mivelli väcker frågor och osäkrar effektfullt stämningar med små kommentarer. Exempelvis den här: ”Om man sätter händerna som skärmar runt ögonen och fokuserar på en liten bit skulle allting kunna vara som vanligt”.

Det finns glimtar av vardagsrasism och klassklyftor i Mivellis text, men tyngdpunkten ligger på Marys känsla av att bara stå och stampa. Att vara vilsen och ha svårt att måla upp en bild av sin egen framtid. Och det samtidigt som alla andra tycks gå vidare med sina liv.

Mivelli lyckas snabbt fånga den hopplösa känslan, men texten fastnar i samma tonläge. De förändringar och prövningar som kärleken och valen ändå medför puttrar bara svagt i texten. Det blir efter hand en ganska seg uppvisning – även om det finns snygga formuleringar.

Fakta

Tamara Mivelli

Född: 1989

Bor: i Stockholm

Jobb: arbetar som statsvetare inom kulturområdet

Utbildning: författarskolan på Biskops Arnö, till vilken hon sökte med ”100 blad som inte satt ihop” och där debutboken sedan mejslades fram.

Aktuell med: debutboken Jag klyver er itu

Visa mer...
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.