Annons

Bocelli, Bono och ballonger vid EM-invigning

Den italienske stjärntenoren Andrea Bocelli invigde årets fotbolls-EM med att sjunga "Nessun dorma" – som efter att ha framförts vid ett stort antal mästerskap har blivit fotbollsvärldens favoritaria.
Musik • Publicerad 12 juni 2021
Den italienska tenoren Andrea Bocelli sjöng Puccinis aria "Nessun dorma" under invigningen av fotbolls-EM i Rom under fredagen.
Den italienska tenoren Andrea Bocelli sjöng Puccinis aria "Nessun dorma" under invigningen av fotbolls-EM i Rom under fredagen.Foto: Alberto Lingria/AP/TT
Fyrverkerier och 24 heliumballonger ingick i invigningen av fotbolls-EM i Rom.
Fyrverkerier och 24 heliumballonger ingick i invigningen av fotbolls-EM i Rom.Foto: Alessandra Tarantino/AP/TT

Inför nära 16 000 personer på läktarna – och miljontals tv-tittare runt om i världen – inledde den italienske tenoren Andrea Bocelli under fredagskvällen invigningsceremonin av fotbolls-EM i Rom med att framföra "Nessun dorma" från den italienske kompositören Giacomo Puccinis opera "Turandot".

Favoritaria i fotbollsvärlden

Arian, som är en av historiens mest kända tenorarior, har ända sedan Luciano Pavarottis framträdande vid invigningen av fotbolls-VM 1990 blivit ett självklart inslag vid internationella mästerskap. "Nessun dorma" framfördes även vid VM-finalerna 1994, 1998 och 2002 – där Pavarotti fick sällskap av sina kollegor José Carreras och Plácido Domingo i konstellationen De tre tenorerna.

Annons

"Det är en ära att få låna ut min röst till invigningen – och en chans att skicka ett budskap av hopp och förtröstan, skrev Andrea Bocelli själv på Instagram inför evenemanget.

Utöver den italienske stjärntenorens framträdande innehöll den pampiga invigningsceremonin på Olympiastadion i Rom även fyrverkerier, 24 enorma heliumballonger, som symboliserade antalet deltagarländer – och Bono, som tillsammans med U2-kollegan The Edge och dj:n Martin Garrix levererade en hologramversion av den officiella EM-låten ”We are the people”.

Hämtad från Puccini-opera

Arian "Nessun dorma" är hämtad från Puccinis sista opera "Turandot", och kretsar kring en prinsessa med samma namn – som i rask takt låter avrätta hugade friare som inte lyckas svara rätt på tre gåtor.

Arian sjungs av prins Calaf, som förälskat sig i Turandot, och troligtvis är det den avslutande strofen "all'alba vincerò" – "i gryningen kommer jag att segra" – som gör den extra passande för sportevenemang av EM:s kaliber.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons