Kultur

Bitterljuv och vacker saga om tjej som möter tjej

bokrecension Artikeln publicerades
Gabi Frödén.
Foto: Rebecca Frödén
Gabi Frödén.

Religion tenderar att vara ett gissel för älskande ungdomar, särskilt om de är av samma kön. Men naturmystiska känningar kan öppna upp deras sinnen.

Trädhjärta

Ungdomsroman

Författare: Gabi Frödén

Förlag: Natur & Kultur

För drygt tio år sedan gav Gabi Frödén (f. 1981) ut bilderboken ”Morfar blir kär”, ett relationsdrama med positiva förtecken. Till vardags opererar hon som frilansande illustratör och designer på den internationella marknaden, bosatt i Glasgow.

Senast hon uppmärksammades inom det barnkulturella fältet var som illustratör till Sofia Johanssons bilderböcker om Sven, vilka skildrar en pojkes komplexa känsloliv.

I sin prosadebut ”Trädhjärta” skriver Gabi Frödén om två tonårsflickor, med tonvikt på ett skeende under mitten av 1970-talet. Hon skriver med en härligt avmätt stil, vilket gör läsningen lätt och njutbar.

Titeln kan associera till naturmystik, vilket det delvis finns täckning för, fast mest på ett symboliskt plan. De friska och livgivande krafter som naturen och i synnerhet träden står för, ställs mot den fientlighet till livet som den kristna religionen representerar, särskilt när det gäller kärleken mellan två personer av samma kön.

Direkt när Anja träder in i klassrummet i sin nya skola, tänds en låga i jämnåriga Karin. Därmed inleds en vinglig och förvecklingsrik process, med ett erotiskt möte som emotionell höjdpunkt.

Det råder en fin balans mellan humoristisk jargong och tragiska undertoner i det ungdomliga dramat. Gabi Frödéns kärlekssaga är bitterljuv och vacker.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.