Kultur

Barns känslor tas på allvar – men det blir stelt

Bokrecension Artikeln publicerades
Emma Adbåge och Lotta Olsson gör för första gången en bok tillsammans.
Foto: Magnus Liam Karlsson
Emma Adbåge och Lotta Olsson gör för första gången en bok tillsammans.

Konflikter och starka känslor på förskolan. Det är ingredienserna i Lotta Olssons och Emma Adbåges nya bilderbok, som enligt recensenten Jonna Fries är ganska förutsägbar.

Ledsen

Bilderbok

Text: Lotta Olsson

Bild: Emma Adbåge

Förlag: Rabén & Sjögren

Lotta Olsson och Emma Adbåge har skapat många omtyckta böcker var för sig. När de nu för första gången gör en bok tillsammans står vardagen på förskolan i centrum.

Olssons vers rimmar tryggt fram hur timmarna flyter på med lek och mat, men plötsligt bromsas ordflödet – och sedan forsar känslorna fram. Någon har tagit en sak från en annan och ilskan och gråten gör hela tillvaron dimmig.

Den vita ytan breder ut sig på bilderna bakom Adbåges karaktäristiska figurer. Dramat stegras av miner, gester och föremåls placering. Små detaljer hjälper till att luckra upp konflikten och allting avrundas med en varm gemenskap.

”Ledsen” är en avskalad vardagshistoria som tar barns känslor på stort allvar. Utförandet är dock ganska stelt och förutsägbart.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.