Annons

Axel Petersén tävlar i Toronto

För tolv år sedan vann Axel Petersén ett av Toronto-festivalens toppriser för sin debutlångfilm ”Avalon”.
Nu är det dags för honom att åter resa till den kanadensiska filmfestivalen där han tävlar med filmen "Syndabocken".
Film • Publicerad 6 september 2023
Axel Petersén tilldelades ett av de finaste priserna på filmfestivalen i Toronto för debutlångfimen "Avalon". Arkivbild.
Axel Petersén tilldelades ett av de finaste priserna på filmfestivalen i Toronto för debutlångfimen "Avalon". Arkivbild.Foto: Claudio Bresciani/TT
Joel Spira spelar huvudrollen i "Syndabocken". Pressbild.
Joel Spira spelar huvudrollen i "Syndabocken". Pressbild.Foto: Josua Enblom

– Det ska bli riktigt kul. Det är nåt speciellt med en premiärvisning på en festival, säger Axel Petersén som reser till Toronto med huvudrollsinnehavaren Joel Spira.

Johannes Brost spelade huvudrollen som nattklubbspromotor i "Avalon" – och vann en Guldbagge för bästa manliga huvudroll. "Syndabocken" handlar om en lotterisvindlare som dyker upp på Malta för att överraska sin tidigare vän inför ett bröllop.

"En medelhavs-noir"

Annons

Petersén säger att det finns beröringspunkter med ”Avalon”.

– Det är ett försoningsdrama, en medelhavs-noir. Jag tycker själv den har blivit både kul och spännande. Det ska bli kul att se hur den blir mottagen. Och så hoppas man ju att den eventuellt säljs till andra länder.

Han reste till filmfestivalen i Berlin 2018 med dramat "Toppen av ingenting" med Leonore Ekstrand i huvudrollen, och han hör till de regissörer som tycker det är kul att delta i filmfestivaler.

– Jag gillar party, jag är social och jag tycker om att resa. Och så är det kul att möta publiken, inte minst i utfrågningar efter visningarna, speciellt efter en premiärvisning. Jag har inte gjort något sådant på fem år.

– Toronto-festivalen är kul, för det engagerar hela stan.

Misstagen för Gosling

Han stannar i Toronto i fem dagar och hans film ska bedömas av en jury bestående av bland andra Barry Jenkins och Nadine Labaki. Han berättar:

– Förra gången, när jag kom till Toronto, stod det ett gäng pojkar på flygplatsen och väntade på kändisar. En av dem fick för sig att jag var Ryan Gosling och han sprang gråtande efter mig. Jag hade svårt att övertala honom att jag inte var Gosling, han var helt i chock. Jag tror inte att det kommer att hända den här gången.

Fakta: Svenskarna som reser till Toronto

Det är inte bara Axel Petersén som representerar Sverige vid årets filmfestival i Toronto. Dit reser också Lukas Moodysson med "Tillsammans 99", där större delen av rollfigurerna från "Tillsammans" möts igen 24 år senare för ett dygn av fest och diskussioner. Niclas Larsson, som bor i USA, visar sin debutlångfilm "Mother couch" med Taylor Russell, Ellen Burstyn och Ewan McGregor i huvudrollerna. I tv-sektionen visas Måns Månssons serie "Estonia", som får officiell tv-premiär på TV4 den 30 oktober.

Årets filmfestival i Toronto är den 48:e, och äger rum mellan 7 och 17 september.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons