Annons

Avsnitt av "Pang i bygget" plockas bort av BBC

John Cleese kritiserar beslutet att plocka bort ett avsnitt av hans komediserie ”Pang i bygget” från BBC:s strömningstjänst UKTV.
Tv • Publicerad 12 juni 2020
Originaluppsättningen av "Pang i bygget". Från vänster Prunella Scales, John Cleese, Connie Booth och Andrew Sachs.
Originaluppsättningen av "Pang i bygget". Från vänster Prunella Scales, John Cleese, Connie Booth och Andrew Sachs.Foto: Edmond Terakopian/AP/TT

Den brittiska public service-jätten har än så länge inte avslöjat orsaken till beslutet att plocka bort avsnittet från tjänsten – eller huruvida det är permanent.

”Vi kommenterar inte enskilda titlar, men granskar emellertid regelbundet våra program och gör ändringar, lägger till varningar och gör tablåändringar där det är nödvändigt för att uppfylla vår publiks förväntningar", säger en talesperson för UKTV, enligt Guardian.

Förolämpar gäster

Annons

Ett genomgående tema i den klassiska serien från 1970-talet, som utspelas på ett kaotiskt pensionat i den brittiska kuststaden Torquay, är John Cleeses karaktär Basil Fawltys förmåga att konstant förolämpa gästerna.

I det aktuella avsnittet, som nu plockats bort från UKTV, ägnar han också en stor del av tiden åt att håna en grupp tyska turister – vilket lett till att det ofta benämns som "Nämn inte kriget"-avsnittet.

I avsnittet förekom det i originalversionen även rasistiska repliker, där bland annat pensionatets smått senila stamgäst, Major Gowen, uttalar sig i nedsättande rastermer, då han berättar en anekdot om det västindiska cricketlaget. John Cleeses karaktär Basil Fawlty reagerar även kraftigt på att behandlas av en svart läkare efter att ha fått hjärnskakning.

– Majoren var en gammal stofil som hade kvar värderingar från en svunnen tid. Vi stöttade inte hans åsikter, vi gjorde narr av dem. Om folk är för dumma för att fatta det, vad kan man säga?, säger John Cleese

"Little Britain" plockas bort

Många tv-bolag började redan för ett tiotal år sedan att redigera bort dessa scener i avsnittet, som sändes för första gången 1975.

Tidigare i veckan plockade brittiska strömningstjänster även bort avsnitt av tv-serien ”Little Britain” där skådespelarna bär ”blackface”-sminkning. Netflix har också tagit bort den brittiska komediserien ”Mighty boosh” av samma skäl.

Fakta: "Pang i bygget"

"Pang i bygget" ("Fawlty Towers") består av tolv halvtimmesavsnitt som spelades in under 1975 och 1979.

Handlingen utspelas på ett hotell i den brittiska kuststaden Torquay. Ägare är den excentriske och lynnige Basil Fawlty och hans hustru Sybil.

Återkommande karaktärer är allt-i-allon Polly och den spanske kyparen Manuel. Ständigt inkvarterade gäster är den pensionerade major Gowen och de två äldre systrarna Tibbs och Gatsby.

Serien skrevs av John Cleese och Connie Booth, som spelade Polly och som när första säsongen gjordes var gift med Cleese. Sybil spelades av Prunella Scales och Manuel av Andrew Sachs.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons