Annons

Australisk spindel döpt efter Abba

Nöje • Publicerad 5 mars 2023
Två forskare i Australien döpte spindeln de upptäckt efter sin favoritgrupp – Abba. Arkvibild.
Två forskare i Australien döpte spindeln de upptäckt efter sin favoritgrupp – Abba. Arkvibild.Foto: Alberto Pezzali/AP/TT

Två forskare i Australien har upptäckt en ny spindel och döpt den till "Abba transversa", skriver studyfinds.org. Spindeln är liten – bara tre eller fyra millimeter – och har så här långt hittats i kustområden i New South Wales och Queensland.

De två forskarna, Pedro Castanheira och Volker Framenau, valde namnet av en enkel anledning – de gillar Abba och ville hedra de svenska popartisterna. Kanske blir det fler tillfällen – enligt Pedro Castanheira är 80 procent av de australiska spindelarterna fortfarande okända.

Abba transversa är heller inte den enda pop- eller rockspindeln. Sedan tidigare finns bland annat Aphonopelma johnnycashi (Johnny Cash) och undervattensspindeln Desis bobmarleyi (Bob Marley). The Clash-sångaren Joe Strummer har givit namn åt en djuphavssnigel, Alviniconcha strummeri.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons