Att skriva under hot

De skriver om förbjudna ämnen och riskerar livet. Men de blir inte uppmärksammade efter förtjänst:
– Kvinnliga författare är nervärderade och förföljda. Med det går världen miste om storverk.
Kultur • Publicerad 8 mars 2008

Det säger Mats Söderlund som är ordförande i Sveriges Författarförbund. Förföljda? Nervärderade? Starka ord. Men:

– Kvinnor som skriver tar större risker än män som skriver, säger Mats Söderlund.

– Särskilt om man ser det internationellt. Ämnen de tar upp är ofta tabubelagda och förbjudna. Alltså tar de större risker att bli straffade. I vissa delar av världen får kvinnor inte ens utbilda sig. Att då ha mage att säga att man vill bli författare? Det är utmanande.

Lagom till internationella kvinnodagen presenterar SFF, Svenska författarförbundet, en lista på tio angelägna böcker av kvinnliga författare som borde få stor uppmärksamhet i Europa och resten av världen. Samtliga är inbjudna till den världskongress SFF är värd för i sommar.

De tio författarna skriver om förtryck i Kamerun, rotlöshet i Zimbabwe, omskärelse av kvinnor i Egypten, massaker i Mexico. Om aboriginer i Australien, och politiskt förtryck i Kina. Storsäljare, banbrytare, grundare av hela genrer – och ganska okända i Sverige.

– De har haft modet att skilja ut sig, ta ställning. Och tagit risken att straffas, bli flyktingar, leva i exil.

Hur har vi det i Sverige? Ofantligt mycket bättre, även om förtrycket i andra länder sätter spår både i svensk litteratur och litteraturklimatet.

–Men ta bara det som hände när Doris Lessing fick nobelpriset. Debatten handlade om litteraturkanon, om den måste vara manlig, och det var ju bra. Men kvinnliga författare fick än en gång klart för sig att de i första hand identifieras som kvinnor, i andra hand som författare.

Nobelpriset i litteratur har delats ut sedan 1907. 90 män har fått det – mot elva kvinnor (priset delades inte ut under sju år).

Under de senaste elva åren har nio män fått priset - mot två kvinnor. Varför är det så?

– Litteraturkanon är en manlig tradition. Det tar tid att förändra.

Hur kommer det sig att Mats Söderlund tagit så klar ställning för kvinnliga författare?

– Jag har läst på. Skaffat mig fakta. Det finns mycket forskning som visar på en struktur som gör det svårare för kvinnors författarskap.

Mats Söderlund har just fått en uppvisning i vad genus betyder. Waltic, The value of words, ska samla tusen författare i Stockholm i slutet av juni.

– Vi vill ha lika många manliga som kvinnliga talare. Och när man frågar folk om förslag - får man namn på nio män och kanske sedan en! kvinna. ”Men känner du inte till någon tänkbar kvinna?” säger man. ”Nej, det kommer aldrig att gå” säger dom.

Men självklart gick det.

– Vi har fantastiska talare på plats. Som Nawal el Saadawi. Hon är en megastjärna i Egypten. Men inte känd här.

Inger Melin
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.