Annons

Arvingar kräver att dansk staty förstörs

Kultur • Publicerad 10 augusti 2021
"Den lilla sjöjungfrun" i Köpenhamn är världskänd. Nu kräver upphovsmannen Edvard Eriksens arvingar att ett "plagiat" i danska Asaa genast förstörs. Arkivbild.
"Den lilla sjöjungfrun" i Köpenhamn är världskänd. Nu kräver upphovsmannen Edvard Eriksens arvingar att ett "plagiat" i danska Asaa genast förstörs. Arkivbild.Foto: Erlend Aas/NTB/TT

Edvard Eriksens bronsskulptur "Den lilla sjöjugfrun" på Langelinie i Köpenhamn är världskänd. Mindre känd är stenskulpturen "Mot hemlängtan" i danska Asaa, som också föreställer en sjöjungfru.

Skulpturen i Asaa har funnits där i fyra år, men nu kräver Eriksens arvingar att den förstörs, rapporterar bland andra danska TV2. Arvingarna menar att sjöjungfrun i Asaa är alltför lik Eriksens världsberömda och alltså strider mot upphovsrätten.

Bildhuggaren Palle Mørk, som har skapat sjöjungfrun i Asaa, är upprörd och säger till TV2 att han känner sig felaktigt anklagad för plagiat och menar att man "inte kan ta patent på sjöjungfrur".

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons