Annons

Arrangörer kvävs av Borås tillståndskrav – ”ett helt orimligt beslut”

Garagefesten beviljades ett maxantal på 360 personer i industrilokalerna på Västerbro. Orimligt, skriver Mimmi Petersson från Klubb Hades i en debattartikel. Polismyndighetens beslut omöjliggör liknande arrangemang i framtiden.
Kulturdebatt • Publicerad 20 oktober 2023
Detta är en opinionstext i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Nu tänker ni att myndighetsbeslut går alltid att överklaga. Det stämmer men förutsätter att en får beslutet i så pass god tid att det finns utrymme för det.” Bilden från Sators spelning på Västerbro förra helgen.
”Nu tänker ni att myndighetsbeslut går alltid att överklaga. Det stämmer men förutsätter att en får beslutet i så pass god tid att det finns utrymme för det.” Bilden från Sators spelning på Västerbro förra helgen.Foto: Mats Alfredsson

Garagefesten arrangerades i de gamla industri/lagerlokalerna på Västerbro, en tid har passerat och som alltid efter ett avslutat evenemang blir det tid för reflektion. I huvudet snurrar det här är ofattbart, en tanke jag inte kan släppa.

Garagefesten var ett samarbete mellan Klubb Hades, Dalfestivalen, På Turné, Kulturutvecklingen Västra Götalands Regionen, Kulturnämnden Borås Stad och Borås TME, i syfte att inspirera och locka nya arrangörer, att få till ett nytänkande och lyfta fram arrangemang i udda miljöer/lokaler. Målet har enligt mig inte uppnåtts.

Annons

En behöver inte ens ha avslutade betyg i matematik från grundskolan för att direkt inse att det inte bär ekonomiskt. Det känns svårt att hitta en ny arrangör som har ett par hundratusen kronor att gå back. Inte ens de gamla erfarna arrangörerna ställer upp på det.

”På våra festivalytor, över 1500 kvadratmeter, beviljas vi ett maxantal på 360 personer vilket ger varje besökare ungefär 4 kvadratmeter.”

Allt det här för att ett helt orimligt beslut fattat av Polismyndigheten som utfärdar tillståndsbevis vid evenemang. Beslutet gör det omöjligt att arrangera liknande konserter i Borås! På våra festivalytor, över 1500 kvadratmeter, beviljas vi ett maxantal på 360 personer vilket ger varje besökare ungefär 4 kvadratmeter. Lokalen är belägen mitt i centrum, är lättåtkomlig för blåljuspersonal och det finns nödutgångar i alla väderstreck. Under festivalen har det vidtagits säkerhetsåtgärder som skulle få Borås Arena att bli utom sig av avund. Säkerhetsansvarig på plats har dessutom ett direktlarm till 112. Lokalen har, som min erfarne arrangörskollega från Göteborg påpekade på plats “förutsättningar att ta in det dubbla utan några risker”. Kollegan fortsatte: “I Göteborg hade ni haft tillstånd för minst 800 pers”. Men nu är vi inte i Göteborg. Det här är Borås.

Nu tänker ni att myndighetsbeslut går alltid att överklaga. Det stämmer men förutsätter att en får beslutet i så pass god tid att det finns utrymme för det. Hyfsat systematiskt är det så att oavsett om du ansöker i god tid eller i sista stund så får du sällan ditt beslut förrän tidigast en vecka i förväg vilket utesluter överklagan för att inte riskera att stå utan tillstånd när dagen för evenemanget är här. När en ifrågasätter ett beslut blir svaret oftast att beslutet fattats utifrån de uppgifter som inkommit. Om du sedan är fräck nog att våga ifrågasätta efter det inte så uttömmande svaret, och exempelvis ber dem vidareutveckla för att du inte riktigt förstår beslutet, brukar svaret entonigt och sömnigt bli att “du kan alltid överklaga om du inte är nöjd”.

I vår samarbetsgrupp verkar jag vara den enda som ser orimligheten med beslutet, istället klappas det i händerna över att vi fick beslutet en hel vecka i förväg. I mitt huvud ekar det fortfarande: Märkligt att vi inte fick tillstånd för fler med våra förutsättningar för 1000 personer. Är det ovilja som ligger till grund för besluten eller varför är det svårare att få tillstånd i Borås?

Mimmi Petersson
Annons
Annons
Annons
Annons