unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Sjuhäradarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Ännu en njutbar skröna av författaren till Hundraåringen

Humorn är den bästa medicinen i en absurd värld, skriver recensenten Mikael R Karlsson och njuter av ännu en osannolik skröna av Jonas Jonasson.
Jonas Jonassons böcker fyller sin funktion.
Jonas Jonassons böcker fyller sin funktion.
Foto: Anna-Lena Ahlström

Roman

Hämnden är ljuv AB

Författare: Jonas Jonasson
Förlag: Piratförlaget

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

Ta en massajkrigare och tillika medicinman, en mer eller mindre desillusionerad dotter till en konsthandlare, en reklammakare med en minst sagt udda affärsidé, en övergiven adoptivson lämnad att ätas av lejon av en rasistisk styvfar och en trött polis. Lägg därtill ett par mer eller mindre förfalskade tavlor i ett smällkallt Stockholm och ni har grunden till Jonas Jonassons senaste skröna. Det har blivit några stycken till efter storsuccén ”Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann”, men konceptet känns igen. Ta ett gäng udda personligheter, sätt dem på en osannolik scen, injicera berättelsen med något eftertraktat som glider våra hjältar ur händerna och låt spelet börja. Förutsägbart? Ja, men samtidigt inte. Jonas Jonasson skriver skrönor som är njutbara att läsa. Det är ingen stor litteratur på något sätt, men den fyller sannerligen sin funktion.

Om man, om så bara för ett ögonblick, plockar fram den mörka sidan av vår existens utgör Jonassons böcker petitesser. De har inget viktigt att säga om den reella samhällsutvecklingen, människan, hoten mot vår värld eller något annat tråkigt. Men de hjälper oss att stå ut. Det är nog därför jag tycker om dem. Skrönor tillfredsställer det behov av underhållning som verkar vara en del av alla människors natur. Vem gillar inte en bra historia? Sanning är sannerligen inte alltid det bästa, även om vi av en outgrundlig anledning har kommit att lida brist på konsensus vad gäller just det begreppet idag. Det ligger något i att humorn är den bästa medicinen i en absurd värld.

quote
Handlingen i den senaste boken lämnar jag med varm hand över till läsaren, men kan väl avslöja så mycket som att hämnd, språk- och kulturförbistring är genomgående teman

Skrönor blir förstås inte hellre sämre av att de är rappa, välskrivna och roliga. Ordvändningarna är Jonas Jonassons egna, men sättet att vända dem känns igen hos andra storheter i genren. Även om berättelserna inte är lika skruvade som hos Kurt Vonnegut och möjligen inte så humorspäckade som hos Arto Paasilinna så finns samma lust i att formulera språket så att det landar i magen snarare än i intellektet.

Handlingen i den senaste boken lämnar jag med varm hand över till läsaren, men kan väl avslöja så mycket som att hämnd, språk- och kulturförbistring är genomgående teman medan berättelsen slingrar sig genom boken. Det blir aldrig som man tänkt sig. I synnerhet inte när medicinmannen Ole Mbatian den yngre sätter ner sin första sandalprydda fot på Arlanda. Från det är det bara att åka med.