Annons

Annorlunda allsångsdebut för Zikai

När Zikai gör sin tv-debut i "Allsång på Skansen" är ingenting som vanligt. Utrustad med en låt om otur i kärlek hoppas den framgångstippade r'n'b-artisten att hon ändå ska lyckas nå ut till tittarna.
Tv • Publicerad 13 juli 2020
R'n'b-artisten Zikai upptäcktes som 15-åring och släppte sin första ep i maj i år. Nu uppträder hon på "Allsång på Skansen". Pressbild.
R'n'b-artisten Zikai upptäcktes som 15-åring och släppte sin första ep i maj i år. Nu uppträder hon på "Allsång på Skansen". Pressbild.Foto: Sandra Thorsson/Warner Music
"Jag skriver utifrån kärlek, till både mig själv och andra", säger artisten Zikai om sina låtar. I "Allsång på Skansen" uppträder hon med sin senaste singel "Champagne for breakfast". Pressbild.
"Jag skriver utifrån kärlek, till både mig själv och andra", säger artisten Zikai om sina låtar. I "Allsång på Skansen" uppträder hon med sin senaste singel "Champagne for breakfast". Pressbild.Foto: Sandra Thorsson/Warner Music
"Allsång på Skansen" programleds av Sanna Nielsen. Arkivbild.
"Allsång på Skansen" programleds av Sanna Nielsen. Arkivbild.Foto: Erik Simander/TT
Årets "Allsång på Skansen" genomförs utan publik. Arkivbild.
Årets "Allsång på Skansen" genomförs utan publik. Arkivbild.Foto: Erik Simander/TT

– Jag var väldigt taggad på att gå ner i publiken och ge mikrofonen till de som såg räddast ut, så det känns så klart lite tråkigt, säger Zikai, som egentligen heter Isabelle Zikai Gbotto Carlsson, om att uppträda på ett tomt Skansen.

– Men det är en säkerhetsåtgärd så man får göra det bästa av situationen och försöka "connecta" med alla som tittar ändå.

Annons

I sommarens fjärde omgång av "Allsång på Skansen" uppträder förutom Zikai också Mando Diao, Anis Don Demina, Kokobäng och Myra Granberg. Närmare en och en halv miljon tittare sitter bänkade framför programmet varje vecka, vilket enligt Zikai känns skrämmande, men framför allt kul.

– Jag är redo för det här, säger hon.

Skriver om kärlek

"Allsång på Skansen" blir Zikais första tv-framträdande. Trots det är hon ingen nykomling på den svenska musikscenen. Hon upptäcktes redan som 15-åring av hiphopproducenten Mack Beats och har sedan dess bland annat skrivit låtar med den norska popduon Marcus & Martinus, gästat på Silvana Imams låt "Fri" och uppträtt med artister som Cherrie och Michael Dida.

Förra året släppte hon sin första egna låt "Mountain peak", och utsågs på kuppen av P3 till Framtidens artist.

I "Allsång på Skansen" uppträder Zikai med sin senaste singel "Champagne for breakfast" – en låt om dåliga dejter och otur i kärlek.

– Jag skriver ofta utifrån relationer och kärlek, till både mig själv och andra, det är den röda tråden i mina låtar, säger hon.

Alltid följt programmet

Zikai skriver sina låtar själv. För henne fungerar de som berättelser. I våras släppte hon sin första ep "Make you mine", som hon beskriver som "en historia om allt jag upplevt de tre senaste åren". Nu är hon redo att lägga sin karriärs "första kapitel" bakom sig. Hon tror att nästa kapitel blir mörkare.

– Jag har äntligen börjat våga berätta mina historier på ett ärligare sätt och förhoppningsvis kommer det att höras i mina kommande låtar, säger hon.

Men först är det dags för "Allsång på Skansen" – ett program som Zikai har följt från vardagsrummet sedan hon var liten.

– Jag önskar att jag kunde berätta för mitt 10-åriga jag att hon en dag kommer att få stå på den scenen.

Fakta: Årets allsångsartister

Program 1, 23/6: Agnes, The Mamas, Jill Johnson & Robin Stjernberg, Newkid

Program 2, 30/6: Miss Li, Anna Bergendahl, Måns Zelmerlöw, Erik Lundin

Program 3, 7/7: Darin, Dotter, Amanda Ginsburg, Nisse Hellberg

Program 4, 14/7: Mando Diao, Anis Don Demina, Zikai, Myra Granberg

Program 5, 21/7: Daniel Adams-Ray, The Boppers, Peg Parnevik, Blenda

Program 6, 28/7: Eva Dahlgren, Rickard Söderberg, Estraden, Gee Dixon, Shirley Clamp

Program 7, 4/8: Lena Philipsson, Victor Leksell, Bengan & Allan Jansson, Merit Hemmingson

Allsångsscenen är din, 4/8: Lena Philipsson

Program 8, 11/8: Petter, Helen Sjöholm, Petra Marklund

Programledare är Sanna Nielsen.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons