1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Anna Höglund har skapat ännu en originell bilderbok

På sätt och vis är det nog inte sunt att vara nöjd. Å andra sidan riskerar ett allt för vidsträckt missnöje att fördystra livet. Så i slutändan kan det vara svårt att avgöra vad som är bra eller dåligt.
Anna Höglunds nya bok har en ensam man som vill byfgga i fokus.
Foto: Noella Johansson/TT

Ett hus betecknar en människas självbild, åtminstone inom drömtydningen. Anna Höglunds bilderbok ”Mannen som byggde ett hus” är ingen dröm. Hennes berättelse är dock sådan att det är frestande att tillskriva den symbolisk innebörd.

Egentligen är skildringen mycket enkel. I fokus står en ensam man vars enda intresse i livet är att bygga sig en stor och ståtlig byggnad. Därigenom ska den olust han känner inför sin enkla boning vändas till sin motsats, tycks han tänka.

Alla barnböcker är allålderslitteratur. Barn och vuxna samlas kring dem, ofta i en tät gemenskap. I lanseringen av Anna Höglunds bilderbok ser sig förlaget tvingat att betona allåldersperspektivet extra mycket. Det beror sannolikt på att den vuxna publiken har störst utbyte av det psykologiska och filosofiska innehållet.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

På ett sätt framstår mannen i boken som sorgligt ytlig. Hans försök att häva sin känsla av tomhet och olust med materiell status är givetvis dömt att misslyckas. Samtidigt kan alltid vägen betraktas som målet. Det gör att den kreativa process han ständigt befinner sig i, via sina lössläppta drömmar och vidlyftiga planer, skänka honom en form av lycka.

I periferin befinner sig en grannflicka. Inte så att hon får särskilt tydlig gestalt, men kanske tillräckligt för att en ung läsare ska kunna identifiera sig med henne. Vad som attraherar är även detaljrikedomen hos illustrationerna, samt oberoendet hos bilderna, en frihet de tar sig för att bredda och berika skeendet.

Inledningsvis är inte glappet mellan mannens intentioner och det han förmår att förverkliga stort. I takt med att han förändras och åldras ökar avståndet mellan ord och handling, speciellt då han börjar glömma sig.

quote
Varelser och växter tar över mannens hus.

En process följer, där naturen återerövrar mark från civilisationen. Varelser och växter tar över mannens hus. I detta ligger en diffus men intressant tendens. Ingenjörsmässiga ritningar trängs undan av konstnärlig avbildning.

En yngre läsekrets attraheras av mannens yviga visioner och de fantasieggande illustrationerna. En äldre generation stimuleras till att reflektera över existentiella frågor och livet i största allmänhet. Anna Höglund har återigen skapat en originell bilderbok med övertoner och många bottnar.

Läs mer

Borås

Borås: Centrumgata stängs av helt – kan dröja innan öppning

Gatan ska bättre anpassas för framtida trafik.

Borås

Brott: Besökte sjukhuset – då stals bilen

En personbil stals under förmiddagen från parkeringshuset vid Södra Älvsborgs sjukhus.

Kultur

”Att ta programmet till en publik som inte vet något om det är ett stort privilegium"

Christer Björkmans USA-satsning spås få premiär 2021.

Sport

Kretsloppet ställs in: ”Borde vara samma regler för alla”

Tävlingschefen undrande till köerna till Djurparken

Kultur

Klart för nya Undergrunden sessions: ”Ett bra sätt att lyfta lokala band”

Fem nya band spelas in i helgen – visas på BT.se senare i höst.

Coronaviruset

Tröttkörda sjuksköterskor på Säs slår larm: ”Hur ska man orka jobba?”

”Det är viktigt att sjukhusets ledning får reda på hur vi har det och hur vi mår.”