unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Andrzej Tichý skriver fram det svenska klassamhället

Andrzej Tichýs författarskap är stort och viktigt. Det visar den nya novellsamlingen ”Renheten”.
Andrzej Tichýs nya novellsamling kommer att tillhöra det bästa och viktigaste som gavs ut under 2020. Det menar Stefan Eklund.
Andrzej Tichýs nya novellsamling kommer att tillhöra det bästa och viktigaste som gavs ut under 2020. Det menar Stefan Eklund.
Foto: Carla Orrego Veliz

Renheten

Författare: Andrzej Tichý
Förlag: Albert Bonniers förlag
Genre: Noveller

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

De som inte får en röst i samhällsdebatten får det i Andrzej Tichýs författarskap. Fattiga människor, utstötta människor, missbrukare, brottslingar – alla de som faller ur samhällsgemenskapen. Andrzej Tichý tar oss till dem och ger oss andra perspektiv på det samhälle som den svenska samtida politikerkåren säger sig vilja värna med ”hårdare tag”.

Vad händer med människan när hon faller? När förlorar hon sin mänsklighet? Vem tar hand om den fallande människan?

Samma tematik finns hos en annan stor svensk författare, Sara Stridsberg. Det är litteratur som behövs, som säger något väsentligt bortom de krystade autofiktion-diskussioner som dominerar den litterära diskussionen idag.

Andrzej Tichý har allt sedan debuten 2005, romanen ”Sex liter luft” (som fick Borås Tidnings Debutantpris), med stor omsorg och konsekvens berättat en historia om Sverige som är mörk, ibland dystopisk, men alltid med en strimma ljust hopp bevarad i den tro på den mänskliga erfarenheten, oavsett vilken den är, som danande kraft och möjlighet. Inte sällan är det konsten som kan vara vägen till räddning. Det sker till exempel i den nya novellsamlingen, ”Renheten”, som ges ut i dagarna. I novellen ”Den läsande tjuven” blir stulna böcker en väg till ett nytt liv.

”Renheten” består av elva berättelser, alla nerslipade till språklig och formmässig perfektion. I mötet mellan ett socialt patos och en högt utvecklad litterär stil ligger, som jag ser det, det unika i Andrzej Tichýs texter. Det är ingen tillfällighet att en författare som Raymond Queneau och hans kultklassiker ”Stilövningar” nämns i den första berättelsen. Hos Andrzej Tichý finns samma lekfullhet, ja, humor, faktiskt, som hos Queneau – i de svindlande skiftena mellan tid och rum. I den brutala berättelsen ”Styrka och helhet” får vi till exempel möta en mördare som berättar om sitt dåd ur offrets perspektiv.

Jag kommer också ibland att tänka på Jorge Luis Borges när jag läser Andrzej Tichý. Hos Borges får man förvisso leta förgäves efter en social dimension, men hans labyrintiska briljans i språk och form har även Andrzej Tichý.

Titelnovellen är den längsta i samlingen. En kör av röster, många av dem städerskors, som vittnar om sin vardag, sina försök att gestalta ett värdigt liv. Titeln, ”Renheten”, får en mångtydig laddning under läsningen. Alla vill bli rena, alla vill ha ett rent samhälle – men det är en ambition, om den kommer ovanifrån, som ofta och snabbt förvandlas till ett förtryck. Andrzej Tichý skriver fram det svenska klassamhället i tydlig dager.

Andrzej Tichý är rättmätigt prisad och prisnominerad sedan tidigare, både i svenska och nordiska sammanhang. Detta är hans första novellsamling efter ett antal starka och betydelsefulla romaner. Det skulle förvåna mig om inte även ”Renheten” så småningom placeras bland det bästa och viktigaste som gavs ut under 2020.

Läs mer

Liverapportering: Se allt först från No Limit i Borås

No limit

Liverapportering: Se allt först från No Limit i Borås

Nu startar årets upplaga av No Limit – Artscape edition, som för första gången utgår helt från Norrby.

Essä – en vacker tidskrift man blir lycklig av

Litteraturkrönika

Essä – en vacker tidskrift man blir lycklig av

Nya numret av Essä handlar om poeten Dan Anderssons död. Och mycket mer.

Anna Hallberg, Donia Saleh och Nina Björk.

Kultur

Anna Hallberg, Donia Saleh och Nina Björk tar plats på kritikerlistan

Recensenterna väljer de bästa böckerna just nu. Åsa Linderborg kvar i topp.

Alex Schulmans barndomsskildring sätter ord på det tystade

Kultur

Alex Schulmans barndomsskildring sätter ord på det tystade

Alla medelålders säger: ”Vi pratade liksom aldrig om någonting i min familj. Inte på riktigt.”

Storartat om den kriminella medeltiden

Kultur

Storartat om den kriminella medeltiden

”Smutsiga hjärtan” är en ordagrann medeltidsdeckare där miljöer, personer och kriminalitet hör ihop.

Författaren Ola Larsmo är aktuell med romanen "Översten", som rör sig i samma historiska miljöer som förra boken ”Swede Hollow”.

Kultur

Ola Larsmos kämpande överste drabbar läsaren

Svensken som stred i kriget mot slaveriet fångas känsligt i ny roman.