Annons

Anders Svenssons danskamp – mot tankarna

Fotbollspelaren Anders Svensson har år efter år tackat nej till "Let's dance" av fruktan för att bli hånad och förnedrad.
Nu utmanar den tidigare landslagsspelaren sina rädslor i en tango.
Tv • Publicerad 23 april 2020
Anders Svensson kommer att framföra en tango tillsammans med Maria Zimmerman i veckans "Let's dance". Arkivbild.
Anders Svensson kommer att framföra en tango tillsammans med Maria Zimmerman i veckans "Let's dance". Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT
En av Anders Svenssons stora utmaningar den här veckan är att se till att ha bra hållning. Han får hjälp med dansstegen av Maria Zimmerman. Arkivbild.
En av Anders Svenssons stora utmaningar den här veckan är att se till att ha bra hållning. Han får hjälp med dansstegen av Maria Zimmerman. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

I det första avsnittet av TV4:s "Let's dance" berättade Anders Svensson om VM i Tyskland 2006, som tog hårt på honom. Det gick dåligt för det svenska landslaget, och Anders Svensson ansåg att han blev utsedd till syndabock av både fans och medier. "Innan var jag mer social och öppen för det mesta", säger han i säsongspremiären.

Att tacka ja till att dansa – något han aldrig gjort tidigare, och dessutom på bästa sändningstid – var ett stort steg.

Annons

– Jag har tackat nej fyra gånger, jag ville inte utsätta mig för en möjlighet att bli skrattad åt, hånad eller förnedrad för att jag är sämst. Jag tycker inte om att göra någonting när jag vet att jag är sämst, säger han.

Fick en blackout

Under förra veckans avsnitt fick han lägst poäng från juryn, men lyckades ändå hålla sig kvar i tävlingen tack vare tittarnas röster. I stället blev det Bathina Philipson som tvingades lämna tävlingen.

– Det blir jobbigt. Jag jämför mig med andra som har betydligt mer danserfarenhet, egentigen måste jag jämföra mig med mig själv. Det var svårt i fotbollen också när vi hade tester och konditionsgrejer. Jag vill dansa lika bra som de som har dansat hela sitt liv.

I de båda tidigare avsnitten har Anders Svensson varit väldigt nervös inför direktsändningen och förra veckan var det extra kritiskt.

– Jag fick en blackout på genrepet och missade en jättestor grej, det satte griller i huvudet, säger han.

"Stenhårda restriktioner"

I veckans avsnitt kommer han att dansa tango och förutom att hålla tankarna i schack har han ytterligare en stor utmaning: hållningen.

– Det är väldigt långt ifrån hur du står och rör dig när du spelar fotboll, jag har inte de bästa förutsättningarna, säger han.

TT: Hur ska du göra för att få ordning på tankarna den här gången?

– Jag hoppas att jag kan slappna av och inse att jag kan göra fel, men att jag ska göra det så bra jag kan och inte jämföra mig med andra.

Årets säsong av "Let's dance" har kantats av flera avhopp och inställda avsnitt till följd av coronaviruset. Men Anders Svensson är inte orolig för att bli sjuk eller för tv-tävlingens framtid.

Annons

– Vi har stenhårda restriktioner och följer de regler som finns. Samtidigt är det bra om vi kan ge folk glädje och underhållning de här tiderna, säger han.

Fakta: Veckans danser

Alice Stenlöf och Hugo Gustafsson (jive)

Ring: 099-41401

Sms: ALICE till 72400

Jan Björklund och Cecilia Ehrling Danermark (rumba)

Ring: 099-41402

Sms: JAN till 72400

Anders Svensson och Maria Zimmerman (tango)

Ring: 099-41403

Sms: ANDERS till 72400

Sussie Eriksson och Calle Sterner (tango)

Ring: 099-41404

Sms: SUSSIE till 72400

Andreas Lundstedt och Tobias Bader (rumba)

Ring: 099-41405

Sms: ANDREAS till 72400

John Lundvik och Linn Hegdal (jive)

Ring: 099-41406

Sms: JOHN till 72400

Penny Parnevik och Jacob Persson (rumba)

Ring: 099-41407

Sms: PENNY till 72400

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons