Annons

Alicia Vikander får hederspris

Den svenska filmstjärnan Alicia Vikander, som är uppvuxen i Göteborg och Sandared, prisas på Göteborg Film Festival.
Hon blir 2018-års mottagare av Nordic Honorary Dragon Award.
– Det känns otroligt fint att hedras av festivalen och att få ta emot det här priset samtidigt som Euphoria äntligen når den svenska publiken, säger Vikander i ett pressmeddelande.
Kultur/Nöje • Publicerad 8 december 2017
Foto: Ennio Leanza

Jonas Holmberg, konstnärlig ledare på Göteborg Film Festival, motiverar beslutet på följande vis:

– Med sin konstnärliga precision och unika filmiska närvaro har Alicia Vikander på kort tid utmärkt sig som en av filmhistoriens stora svenska skådespelare. Oavsett om hon spelar drömmande receptionist, romantisk robot eller plågad konstnär skänker hon alltid liv och nyansrikedom till sina rollfigurer. Tolkningen av Ines i Euphoria är ett utmärkt exempel på hur hon med intelligens, skärpa och känslighet inför det mänskliga livets villkor förmår öppna existentiella djup i filmscener som genast blir oförglömliga, säger han.

Annons

Alicia Vikander har gjort flera hyllade insatser i filmer som A Royal Affair, Ex Machina, Fyren mellan haven – och The Danish Girl, för vilken hon erhöll en Oscar för bästa kvinnliga biroll 2016.

Hon har jobbat med Lisa Langseth och och gjort Till det som är vackert, Hotell och Euphoria.

– Att arbeta med Lisa igen har varit en ynnest. Lisa berättar historier som ingen annan riktigt vågar sig på, men som känns äkta och nära om ämnen alla kan relatera till. Euphoria är extra speciell för mig då det är den första filmen jag är med och samproducerar. Den har en distinkt kvinnlig röst, späckad med kvinnlig talang på båda sidor om kameran, säger Alicia Vikander, i ett pressmeddelande.

Euphoria har premiärvisas i Norden på Göteborgs filmfestival den 27 januari och Vikander kommer att medverka.

Adam ÅstrandSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons