1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Aktuellt och träffsäkert om samtidens klimatångest

En träffsäker och underhållande skildring av drömmen om ett hållbart liv. Så kan Hanna Landahls senaste roman ”Ljuskällan” beskrivas, anser litteraturkritikern Jimmy Vulovic.
Hanna Landahl är aktuell med roman "Ljuskällan", som handlar om en familj som börjar drömma om en annan livsstil och flyttar till en ekoby.
Foto: Adam Ihse/TT

Ljuskällan

Roman
Författare: Hanna Landahl
Förlag: Polaris

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

Låt dem skratta. Låt dem gråta. Låt dem vänta. Det var Charles Dickens berömda devis för framgångsrikt och underhållande skönlitterärt skrivande. Och idag glömmer vi nog ofta hur pass skicklig han var på just det. Författaren Hanna Landahl tycks i sin senaste roman ”Ljuskällan” emellertid ha tagit fasta på hans råd. Där finns det nämligen många igenkännande skratt, mycket hopp och lycka, tillsammans med en hel del ledsamhet. Allt är dessutom skickligt förpackat i en framåtsyftande intrig som frambringar nyfikenhet och förväntan hos läsaren.

Anna och Staffan är ett gift par i 40-årsåldern. De har två söner och lever i Göteborg. Staffan har valt att förverkliga sig genom sin karriär som chef på Migrationsverket. De konsumtionsmöjligheter som det högavlönade arbetet skapar åt familjen är både hans morot och piska. Fast han känner sig inte fångad i karriärtillvaron utan trivs tvärtom bra med sitt arbete och med att konstant drömma om ett nytt kök med högglansluckor och en lite nyare bil. Anna, som är barnsjuksköterska, trivs däremot inte med den tillvaron. Hon har drabbats av återkommande depressioner kopplade till stress och klimatångest. Hennes längtan efter en annan tillvaro är stark.

quote
Beslutet ska visa sig sätta äktenskapet under mycket hård press.

Ur Annas dröm om ett annat och mer hållbart liv växer till slut ett avgörande beslut om förändring fram. Det börjar växa då hon av en slump kommer i kontakt med ekobyn Ljuskällan. Särskilt lockande är den kunskap, entusiasm och självtillit som kollektivets grundare Adrian utstrålar. Att han dessutom är väldigt attraktiv gör honom förstås inte mindre lockande. Sakta men säkert växer Annas övertygelse om att den enkla och självhushållande tillvaron i ekobyn är det svar hon länge har sökt. Hon känner glädje och hopp igen. Maken Staffan gläds åt hennes förändring och går därför med på att testa det lantliga livet i kollektivet. Beslutet ska visa sig sätta äktenskapet under mycket hård press.

En författares främsta tillgång är nog att kunna hitta på historier som känns aktuella och angelägna för läsarna. Och jag tycker att Hanna Landahl lyckas väldigt bra med det. Hon fångar träffsäkert vår tid, fångar exempelvis den klimatångest som nog många kan känna igen. Men hon fångar också den självgoda förmyndarmentalitet som minst lika många nog har sett hos världsförbättrande klimat- och hållbarhetsaktivister. Visst, schablonerna är ganska många i personporträtten, som de ju brukar vara i så kallad underhållningslitteratur. Samtidigt så är det väl sällan för att omvälvas av personerna, utan för att just underhållas av dem, som man läser sådana romaner. Och även det lyckas Hanna Landahl bra med.

Läs mer

Borås

Efter år av motgångar – vandalisering i butiken: ”Orkar snart inte mer”

Företagets tuffa tid: ✓ Storbranden ✓ Pandemikraschen ✓ Inbrottet

Kind

Dömdes för att ha tagit stryptag på elev – nu slutar läraren

Skolchefen: ”Det är ett avslutat kapitel”.

Nyheter

Efter vargangreppen i Romsås – ingen skyddsjakt på varg

Länsstyrelsen kommer inte besluta om skyddsjakt efter dubbla vargangreppen.

Kind

Trafik: Lastbil har kört av vägen

En trafikolycka har inträffat på länsväg 1578 i Ambjörnarp. Enligt polisen ska en lastbil ha kört av vägen.

19.00 Kalmar FF-Elfsborg

Ny seger i sikte för pålitlige Holst: ”Viktigaste är det mentala”

Mest speltid ifjol – mot Kalmar kan Frederik Holst starta för sjunde gången på lika många matcher.

Nyheter

Olaglig bebyggelse vid Tolken måste bort

Anlade pirar, dammar och badtunna vid sjön, utan lov.