Annons

Ahmadis utställning visas på Konstmuseet

Borås Konstmuseum visar Sadif Ahmadis omdebatterade konstutställning.
Det har konstnären, konstmuseichefen och stadens kulturchef nu enats om.
– Jag såg platsen, den var lysande, säger Sadif Ahmadis till TT.
Kultur • Publicerad 8 september 2023
Skulptur av Sadaf Ahmadi föreställande en kvinnoskepnad i chador.
Skulptur av Sadaf Ahmadi föreställande en kvinnoskepnad i chador.Foto: Privat

Tanken var från början att konstnären Said Ahmadis utställning skulle ha premiär lagom till årsdagen av Mahsa Zhina Aminis död i Iran den 16 september 2022 i anslutning till entrén till Borås kulturhus.

Men stadens kulturchef, Ida Burén, satte stopp för den ena delen av utställningen, betongskulpturer föreställande kvinnor i den iranska heltäckande slöjan chador, med hänvisning till bland annat det rådande säkerhetsläget.

Annons

Under fredagen erbjöd chefen för Borås Konstmuseum, Eva Eriksdotter, plats för utställningen, för att lösa konflikten kring var verket ska ställas ut.

"Lysande"

Och efter ett möte mellan parterna under eftermiddagen och kvällen har de nu enats om att skulpturerna i stället ska ställas ut där den 21 oktober.

– Jag såg platsen, den var lysande. Det är en stor plats och många människor kan se utställningen samtidigt, säger Sadif Ahmadi till TT.

– Nu kommer Konstmuseet emellan och försöker lösa detta problem på ett bättre sätt, fortsätter hon.

Även Ida Burén är nöjd med lösningen.

– Det känns jättebra att vi har hittat en lösning så att vi kan visa verket, säger hon.

Den andra delen av utställningen, en serie porträtt av personer som dödats i samband med protesterna för kvinnliga rättigheter i Iran – som tog fart efter Zhina Aminis död – kommer att visas i kulturhuset med start den 16 september som planerat.

Kritik

Ida Burén har fått mycket kritik för sin hantering av utställningen. Flera debattörer har anklagat henne för att vika sig för extremister, något som hon själv tillbakavisar.

– Jag känner inte alls igen mig i bilden att vi viker oss. Det är ett narrativ som har blivit gällande, men jag tycker att vi har försökt jobba lösningsorienterat för Sadafs verk, säger hon.

Hon vill också poängtera att det var hon som bjöd in konstnären.

– Det är vi som har bekostat hela den här utställningen. Jag är stolt över hur vi ändå har satsat på ett konstnärskap som Sadafs och försökt hitta en form för att visa det i kulturhuset och nu i Konstmuseet.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons